eur:
392.23
usd:
365.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: BKK

Egy párt beállt az autómentes Lánchíd mögé

További intézkedéseket is javasolnak a budapesti légszennyezés csökkentése érdekében.

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese a párt csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte, a jövőre alapítása 150. évfordulóját ünneplő főváros megérdemli, hogy születésnapjára "emberbarát várossá" váljon.

Ehhez csökkenteni kell a légszennyezést, elsősorban a közösségi közlekedés növelésével és forgalomcsökkentéssel. A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy a belvárosban ma egy fiatal házaspár csak lelkiismeretfurdalással tudja kivinni az utcára csecsemőjét.

Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője arról beszélt, az élhető város megteremtéséhez forgalomcsillapításra van szükség. Ennek egyik eszköze a dugódíj bevezetése, a másik a klímabérlet. Emellett azonban további lépésekre is szükség van.

A Lánchíd és a rakpart autómentesítése lehetne az első lépés egy központi sétáló zóna megteremtéséhez.

Ez alapvetően nem egyenlő az autók teljes kitiltásával, de előnyben részesíti a gyalogos, kerékpáros és közösségi közlekedés fejlesztését - tette hozzá. Kitért arra is, "15-20 perces várost kell teremteni", ahol 15-20 percen belül minden, az élethez szükséges funkció - iskola, bolt, posta, orvos - elérhető.

Bakos Bernadett azt is mondta, a belvárosban vissza kell szorítani a közterületi parkolást, hiszen jelenleg a belvárosi közterületek nyolcvan százalékát az autók foglalják el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×