eur:
393.74
usd:
364.99
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
An elderly man puts a coin in an empty wallet. Poverty in retirement concept. Special toning
Nyitókép: Stas_V/Getty Images

Fontos szabály változott meg a nyugdíjba vonulásnál

Előrelép a nyugdíjrögzítés fogalma, ami a tényleges nyugdíjba vonuláskor a lehető legmagasabb folyósított nyugdíjas jelenti.

Szeptember 1-jétől módosult a nyugdíjtörvény egy bekezdése, amely a nyugdíjrögzítés rendelkezéseit tartalmazza – derül ki a 24.hu adó.hu-ra hivatkozó összeállításából.

Hogy mit jelent ez? Ismert, az öregségi nyugdíj igénybevételének feltétele a nyugdíjkorhatár betöltése, illetve meghatározott mértékű szolgálati idő megléte, kivéve a "nők 40", de számos oka lehet annak, hogy valaki még nem akar ekkor nyugdíjba menni, hanem folytatni szeretné a munkát változatlan feltételekkel. Ekkor a leendő nyugdíjasnak a nyugdíj éveire jobb a helyzete, mivel nő a szolgálati idő, márpedig érdemes volt erre odafigyelni, nem mellékesen amiatt is, mert a plusz időben végzett munkával keresett pénz feltornássza a fizetési átlagot is.

Röviden: aki tovább dolgozik a nyugdíjazása elméleti időpontjánál, magasabb nyugdíjra is számíthat.

Ez volt eddig.

Ami a változást illeti, a korhatárt elérők és előtte legalább 20 évig dolgozók kérhetik az öregségi nyugdíj összegének folyósítás nélküli megállapítását, azaz rögzítését; az érintett személy a korhatár betöltését követően tovább dolgozik úgy, hogy legalább 365 naptári napra szolgálati időt szerez, és ez alatt az idő alatt nem kéri a nyugdíj folyósítását, a tényleges nyugdíjba menetel idején választhatja a számára kedvezőbb nyugdíjat a korhatár betöltésére kiszámított és az éves nyugdíjemelésekkel növelt nyugdíj, illetve a tényleges nyugdíjba vonuláskor kiszámított összegű nyugdíj közül. Ily módon veszteség nem érheti nevezettet a későbbi tényleges nyugdíjba vonulás miatt, mert a nyugdíj összege legalább akkora lesz, mint az a legkorábbi időpontban, a korhatár elérésekor lett volna, de ha a későbbi időpont szerinti nyugdíj ennél magasabb lenne, ez kerül majd folyósításra.

Fontos még, hogy a nyugdíj rögzítését kérő személy nem minősül nyugdíjasnak, ezért szerezhet további szolgálati időt.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×