eur:
393.88
usd:
369.22
bux:
65894.82
2024. április 23. kedd Béla
MTI/Soós Lajos
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

PSZ: elegünk van a megfélemlítésből és az ígérgetésekből!

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete eredményváró bulit hirdetett a Szalay utcába, így valószínűleg nem csak a sztrájkbizottság lesz jelen az államtitkársággal való egyeztetésen.

November 7-ére egyeztetésre hívta a pedagógus-sztrájkbizottság képviselőjét Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár. Gosztonyi Gábor a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a tárca képviselőjével legutóbb augusztus 30-án találkozott.

Gosztonyi Gábor a találkozó előtt az InfoRádónak elmondta: követeléseik nem változtak, továbbra is azonnali 45 százalékos béremelést követelnek a pedagóguspálya életmodell alá tartozóknak. Szükségesnek tartják, hogy a közalkalmazotti bértábla alá tartozóknak az A1 fokozat feleljen meg a mindenkori minimálbérnek, a következő B1 fokozat pedig a mindenkori garantált bérminimumnak.

Emellett kérik a munkateher csökkenését, a fix óraszám visszaállítását, a gyógypedagógiai- és pedagógiai asszisztensek számára a 40 órás munkahét leváltását, hogy 35 óránál többet ne legyenek beosztva a gyerekek mellé. A heti öt óra ugyanis nekik is szükséges az adminisztrációhoz, a kapcsolattartáshoz és az egyéb feladatok elvégzéséhez.

Gosztonyi Gábor azt mondta, "annyira optimisták nem vagyunk", hogy a mai találkozón megállapodás szülessen, főleg miután a kormány "tűrünk amikor kell, és visszaütünk, amikor lehet" szlogennel üzen mindenkinek, ezért nem számítanak sok jóra.

"Ha azt nézzük, hogy november 7-e van, akkor még azt is mondhatnám, hogy forradalmi hangulatra is lehet számítani"

– jegyezte meg.

Mint mondta, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete eredményváró bulit hirdetett a Szalay utcába, így valószínűleg nem csak a sztrájkbizottság lesz jelen az eseményen.

A kormány már jelezte a béremelés szándékát egy októberi Kormányinfón, ahol Gulyás Gergely az uniós pénzek utáni béremelés tervéről beszélt.

Gosztonyi Gábor szerint ezt nem a Kormányinfón kell ismertetni, hanem azért van a sztrájkbizottság, hogy a megbeszélések ott folyjanak és "ne Kormányinfón üzengessen nekünk a másik fél." A gördülő sztrájkot csak akkor függesztik fel, ha mind a négy követelésükre érdemi válaszokat kapnak, mert "a parasztvakítással és a megfélemlítéssel egybekötött ígérgetésekből nagyon elege van már az oktatásban dolgozóknak".

A gördülő sztrájk befejezésének másik feltétele egy kormánybiztos kinevezése, akivel az oktatás egyéb problémáiról is tárgyalni lehet. Gosztonyi Gábor szerint a sztrájkbizottság kibővülhet civil szervezetekkel, pedagógus kamarával, lehetne tárgyalni egy modern pedagógusképzésről, új bértábláról, a diákok munkateher-csökkentéséről, illetve a 21. századi nemzeti alaptanterv kidolgozásáról.

Amennyiben nem születne megállapodás, a következő országos sztrájkot november 18-án, pénteken tartják, november 22-én, a magyar közoktatás napján pedig demokrácia órákat terveznek tartani a diákoknak az iskolán belül. November 26-án pedig a nemzet főterére hívják "azokat az aggódó állampolgárokat, akik szerint elég ebből az oktatási ámokfutásból, amit ez a kormány tart, és a nemzet főterén egy valódi nemzeti konzultációt fogunk tartani az oktatásról" – jelentette ki a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×