eur:
392.73
usd:
366.36
bux:
66855.56
2024. április 26. péntek Ervin

Nem támogatja majd Magyarország az esetleg nukleáris technológiát is érintő uniós szankciókat - a nap hírei

Felkészült a kijevi városvezetés hárommillió lakos evakuálására az áramellátás teljes leállása esetén. Több mint 4 és fél millió embert érintett a Fülöp-szigeteken a dél-kelet-ázsiai országra lecsapó Nalgae trópusi vihar.

Az unió következő, immár 9. szankciós csomagja a hírek szerint a nukleáris technológiákra vonatkozhat majd, de Magyarország ezt nem támogatja - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter egyfajta vörös vonalnak nevezte az erről szóló elképzeléseket. A tárcavezető a Kossuth Rádióban megismételte: Magyarország továbbra sem fogad el az ország érdekeivel ellentétes, az energiabiztonságot veszélyeztető lépést. Példaként említette, hogy Paks a magyar energiatermelés harmadát biztosítja. Szijjártó Péter az orosz-ukrán háború lezárása érdekében a nagyhatalmak, az Egyesült Államok és Oroszország közötti párbeszéd fontosságára hívta fel a figyelmet.

Nemzeti energiacsúcs összehívását, önkormányzati energiaár-sapka bevezetését, valamint kormánytámogatással a zöldenergia elterjesztését követelte az LMP népjóléti és családügyi szakszóvivője. Hohn Krisztina elmondta: az LMP ezért kormányzati lépéseket sürget a válság megelőzésére, amire jó megoldás a minél több megújuló energia használata a háztartások, az intézmények és az önkormányzatok esetében is. Szerinte minél több zöldmegoldást kell kínálni a települések és az intézmények működtetésére, napelemekre, biogázra és szélenergiára van szükség, mert az energiaválság vége nem látható.

A nyugdíjasok számíthatnak a kormányra, lesz nyugdíjprémium és nyugdíjemelés - erről beszélt a kiemelt társadalompolitikai ügyekben a miniszterelnök munkájának támogatásáért felelős miniszterelnöki biztos, a Facebook-oldalán közzétett videóban. Nyitrai Zsolt elmondta: a szépkorúak idén is számíthatnak nyugdíjprémiumra, és a háborús szankciók okozta nehéz helyzet ellenére jövőre is lesz nyugdíjemelés.

Hulák Zsuzsanna, az Idősek Tanácsának tagja a videón elmondta: a nyugdíjasok a nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium együttes összegét a novemberi nyugdíjjal együtt fogják megkapni.

A kijevi városvezetés felkészült hárommillió lakos evakuálására az áramellátás teljes leállása esetén, de a helyi hatóságok szerint egyelőre a helyzet ellenőrzés alatt áll. Roman Tkacsuk, a városi közigazgatás biztonsági osztályvezetője a New York Timesnak adott interjúban kijelentette: a főváros vezetése tisztában van azzal, hogy ha Oroszország folytatja Ukrajnában a polgári infrastruktúra elleni támadásokat, Kijev elveszítheti a teljes áramellátó rendszert és azzal együtt a víz- és szennyvízhálózat is felmondja a szolgálatot. Vitalij Klicsko kijevi polgármester ezt megelőzően nem zárta ki, hogy a fővárosban teljesen megszűnhet az áramellátás. Megismételte: mintegy ezer melegedőpont telepítését tervezik Kijevben, de megjegyezte, hogy ez nem elég egy hárommilliós városnak.

Olaszország engedélyezte, hogy egy humanitárius mentőhajó 179 migránssal a fedélzetén befusson egy szicíliai kikötőbe, de végül 35 embernek mégsem tette lehetővé a partraszállást. A hajót üzemeltető német jótékonysági szervezet tisztviselői vitatták Olaszország lépését, hogy megkülönbözteti a migránsokat. A behajózást azután hagyták jóvá, hogy Németország és Franciaország is felszólította Olaszországot, garantálják a biztonságos kikötőt a migránsoknak.Az olasz belügyminiszter ugyanakkor elutasította három másik, további 900 embert szállító hajó kikötésre vonatkozó kérését.

Az utóbbi nyolc év lehet a legmelegebb a feljegyzések kezdete óta - figyelmeztet éves globális klímajelentésében a Meteorológiai Világszervezet. A WMO az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének egyiptomi ülésén azt hangsúlyozta: a tengerszint növekedése egyre gyorsul, ahogy az Alpok gleccsereinek olvadása is minden korábbi rekordot megdöntött 2022-ben, emellett pusztító áradások, hőhullámok és aszályok jellemezték az idei évet. António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította a konferencián részt vevő országokat, hogy hiteles, ambiciózus tettekkel válaszoljanak.

Több mint 4 és fél millió embert érintett a Fülöp-szigeteken a dél-kelet-ázsiai országra lecsapó Nalgae trópusi vihar. 156 ember meghalt, több mint egymillió embert menekítettek ki vihar útjából. Legalább 355 ezer ember hagyta el otthonát. Az ország 13 régiójában több mint másfélezer katasztrófával kapcsolatos eseményt, köztük árvizeket és földcsuszamlásokat regisztráltak. A Fülöp-szigeteket évente átlagosan 20 tájfun és vihar sújtja.

Tanzániában a legutóbbi jelentések szerint 19-en haltak meg a Viktória tónál történt repülőgép-szerencsétlenségben. A fedélzeten összesen 39 utas és négyfőnyi személyzet tartózkodott. A belföldi légijárat a kelet-afrikai ország gazdasági fővárosából, Dar es Salaamból a Viktória-tó partján fekvő Bukoba városába tartott, amikor közvetlenül a leszállás előtt Afrika legnagyobb tavának vizébe csapódott. A csaknem teljesen víz alá került gép törzséből korábbi jelentések szerint 26 sérültet mentettek ki. A katasztrófa pontos oka még nem ismert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×