eur:
368.31
usd:
344.68
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Csicsely Stefánia, a Szegedi Tudományegyetem koronavírustesztet végző orvostanhallgatója mintát cseppent az antigén gyorsteszt paneljére a békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 2020. december 2-án. Folytatódik az egészségügyi, a szociális, a bölcsődei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben az orvosi, egészségügyi képzésben részt vevők is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Bajban az egészségügy: alig mennek háziorvosnak a hallgatók

A humánerőforrás-krízis az alapellátást fokozottan fenyegeti: becslések szerint 2025-re akár húszezer orvos is hiányozhat a rendszerből.

Egy friss kutatás szerint az orvostanhallgatók csupán öt százaléka szeretne háziorvosként dolgozni a jövőben. A megkérdezettek 72 százaléka egyéb szakterületen helyezkedne majd el, míg a válaszadók negyedének nincs még preferált szakterülete – írja a Napi.hu.

A felmérésben 465 negyed- és ötödéves orvostanhallgatót kérdeztek meg, a kutatás 2019. december és 2020. április között zajlott.

A hallgatók tíz százaléka első választandó szakirányként a gyermekgyógyászatot választja, másodikként a háziorvostant, ami 4,7 százalékot teszi ki. Harmadik szakirányként nyolc százalék jelölte meg az alapellátásnak ezen területét.

A tanulmány szerint az évente kiadott háziorvostan szakképesítések száma 2014 óta egyszer sem érte el a 150-et. Így kijelenthető: a jelenlegi szakképzési rendszer nem biztosít elegendő utánpótlást a háziorvoshiány megoldására. A pályával kapcsolatos legfőbb problémák között említették az ala­csony presztízst, a túl sok adminisztrációt és az alacsony fizetést.

Az elemzés felhívja a figyelmet: a magyar

működési engedéllyel rendelkező orvosok egyharmadát a már nyugállományban levő orvosok teszik ki, így a helyzet a következő években várhatóan tovább fog romlani.

A tanulmányban felidézik, hogy 2017-ben a felnőtt praxisban dolgozó háziorvosok átlagéletkora 57 év volt, a vegyes praxisban dolgozóké pedig 56,4 év. Kiemelték: az aktívan praktizálók negyedét a 65 évesnél idősebbek tették ki. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a kutatás adatai szerint 2022. április 1-jén a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma 669 volt, a GKI adatai alapján szeptemberben pedig 687 alapellátó praxisban tartósan nem volt állandó háziorvos.

A háziorvos-utánpótlás biztosítása világszerte jelentős kihívást jelent, Egyesült Királyságban és Németországban is hasonló problémákkal küzdenek.

A kutatók három hipotézist vetettek fel a háziorvoslás népszerűtlenségének okaira:

  • a háziorvosi rendszer fenntartható működéséhez nem elégséges azoknak hallgatóknak az aránya, akik jelenleg célzottan a háziorvosi pályára készülnek,
  • az orvostanhallgatók kevés információval rendelkeznek a háziorvosi hivatásról,
  • az orvostanhallgatók szerint alacsony a háziorvosi hivatás presztízse.
Címlapról ajánljuk
Gátrobbantás - Nem véletlen, hogy erre most került sor

Gátrobbantás - "Nem véletlen, hogy erre most került sor"

Ukrajna szerint Oroszország robbantotta fel a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának gátját a Dnyeper folyón. Az InfoRádiónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint is orosz érdek húzódhat meg az esemény mögött.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×