eur:
393.76
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Police.hu

Bűnözök lephetik el a temetőket, az emlékezők is nagy bajt okozhatnak

A rendőrség idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a megemlékezés nyugalmát veszélyeztető bűncselekmények és közlekedési balesetek megelőzésére. Jó tanácsokkal is szolgálnak, ahogyan a katasztrófavédelem is.

A közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából egyre többen látogatják meg a temetőket, hogy ott virággal, koszorúval, mécses gyújtásával emlékezzenek elhunyt szeretteikre. Azonban nem mindenki ebből a célból érkezik a temetőbe.

A hatóságok tapasztalatai azt mutatják, hogy ilyenkor gyakrabban fordulnak elő gépkocsifeltörések, kerékpárlopások a temetők környezetében, illetve többször történik, hogy a sírokról ellopják a virágot, koszorút vagy kegytárgyat, esetleg az őrizetlenül hagyott táskát. Ebben az időszakban zsúfoltabbak lehetnek a tömegközlekedési eszközök, ahol különösen figyelni kell értékeink megóvására, a zseblopások elkerülésére – hívja föl a figyelmet rendőrség, ismertetve bűnmegelőzési tanácsait:

  • A temetőben a táskáját és egyéb értékeit egyetlen pillanatra se hagyja őrizetlenül! Ne vigyen nagyobb összegű készpénzt, értéket magával, ne tartsa PIN-kódját bankkártyája mellett, vagy arra felírva!
  • Ha kerékpárral, vagy gépjárművel érkezik, lehetőség szerint a kijelölt, őrzött és kivilágított parkolót vegye igénybe! Járművét gondosan zárja le/be, értéket az utastérben, látható helyen ne hagyjon!
  • Ha tömegközlekedési eszközön utazik, értékét a belső zsebében, táskáját testközelben tartsa, feltűnő ékszert ne hordjon látható helyen!
  • Idős rokonait, szomszédjait kísérje el a temetőbe, így jobban tudnak egymás biztonságára, értékeire vigyázni

– olvasható a Police.hu-n.

Szolnok, 2013. október 30.
Rendőrök bűnmegelőzési tanácsokat tartalmazó szórólapokat osztanak a szolnoki temetőben 2013. október 30-án. A közelgő mindenszentek és halottak napja idején a rendőrség a polgárőrséggel közösen országszerte segíti a temetőkbe látogatók közlekedését.
MTI Fotó: Mészáros János
Rendőrök bűnmegelőzési tanácsokat tartalmazó szórólapokat osztanak a szolnoki temetőben. MTI/Mészáros János

Megjegyzik, ebben az időszakban sokan autóval közelítik meg a temetőket. Ezekben a napokban a közúti forgalom az átlagos többszörösére nő, ezért

fokozott rendőri jelenlétre számíthatnak a közutakon, elsősorban a temetők környékén és az oda vezető utakon.

A rendőri jelenlét elsősorban a forgalom segítésére irányul, de természetesen a szabálytalan közlekedők ellen is fellépnek a kollégák.

A rendőrség baleset-megelőzési tanácsokkal is szolgál:

  • Számítson a lassabb haladásra, legyen türelmesebb, kerülje a felesleges kockázatvállalást!
    Utazás előtt ellenőrizze gépkocsija műszaki állapotát!
  • Minden esetben vegye figyelembe az időjárási, látási és útviszonyokat, és annak megfelelően válassza meg sebességét!
  • A gyalogosokra különösen figyeljen, mivel ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői! Rövidebbek a nappalok, a sötét ruhában közlekedő gyalogosokat még nehezebb észrevenni.

A szeretteinkről való megemlékezés méltóságának megőrzése érdekében kérik, legyünk körültekintőek, vigyázzunk értékeikre, tartsuk be a közúti előírásokat és tanúsítsunk türelmet a közlekedésben résztvevők iránt, hogy a hétvége valóban a kegyeletről és az élet tiszteletéről szóljon.

Óvatosan a gyertyákkal, mécsesekkel

A katasztrófavédelem – mindenszentek és halottak napja alkalmából – arra hívja fel a figyelmet, hogy ebben az időszakban megemelkedik a temetői tüzek száma, de a lakásokban meggyújtott mécsesek, gyertyák is veszélyt jelenthetnek.

Tavaly országszerte tíz temetőben keletkezett tűz.

Volt ahol kripták, sírhelyek égtek, máshol a temetőbe kihelyezett hulladékgyűjtő konténerek, szeméttárolók gyulladtak ki. Tavaly ilyenkor a sarkadkeresztúri, gyöngyösi, szombathelyi, békéssámsoni, mezőkeresztesi, bátorterenyei, dunakeszi, székesfehérvári, dombrádi és a soroksári temetőben csaptak fel a lángok, sorolják.

Az alábbiak betartásával megelőzhetjük a temetőtüzeket:

  • Tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen lángra kapnak.
  • Csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg!
  • A mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni.
  • A mécsestartóban égő mécsest a sírtól való távozás előtt oltsuk el!
  • Ne dobjunk a temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe forró mécsestartókat!

Sokan nemcsak a temetőben, hanem otthon is gyújtanak gyertyát elhunyt szeretteikre emlékezve. Az ezzel összefüggő lakástüzek leggyakoribb oka, hogy az égő mécsest, gyertyát gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire – hívják föl a figyelmet. Ha a gyertyát vagy mécsest egy tűzálló tálra tesszük, akkor az nem forrósítja át a környezetét, és nem vezet lakástűzhöz a megemlékezés. A meggyújtott gyertyát soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, azt olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem tud eldőlni, a közelében pedig ne legyenek éghető anyagok.

Budapest, 2015. november 1. 
Töklámpások a szezonzáró Szellempartin a Holnemvolt Parkban, Budapesten 2015. október 31-én.
MTI/Balogh Zoltán
Töklámpások a szezonzáró Szellempartin a Holnemvolt Parkban, Budapesten 2015. október 31-én. MTI/Balogh Zoltán

Végül arra is kitérnek, hogy hazánkban is egyre jobban terjed a halloweeni töklámpás készítésének szokása. Ha ilyet helyezünk el, győződjünk meg róla, hogy a lámpás közelében ne legyen semmilyen éghető tárgy, ha pedig a kertbe tesszük a lámpást, gyertya és mécses helyett elemes LED izzót tegyünk bele.

Ha valaki a temetőben tüzet észlel, értesítse a temető biztonsági személyzetét, és

hívja a 112-es segélyhívó számot.

Ahogy arról az Infostart korábban beszámolt, a biztonságos temetőlátogatás, valamint a forgalom zavartalan lebonyolítása érdekében a BTI a fővárosi temetőkben megerősített rendészeti szolgálatot biztosít, illetve a kerületi rendőrségi egységek, közterület-felügyelők és a polgárőrség tagjai is járőröznek a forgalmas napokon.

BKM Nonprofit Zrt.
Forrás: BKM Nonprofit Zrt.

A Temetkezési Divízió két temetőben is tart központi kegyeleti megemlékezést, a Farkasréti temető ravatalozóját és Óbudai temető bejáratánál található kápolnát mindenszentek és halottak napján sötétedéstől az alkalomhoz illő, kegyeletteljes motívumokkal, fényfestéssel világítja meg. A temetők nyitvatartása változik, erről itt írtunk bővebben.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×