INFORÁDIÓ
2022. december 8. csütörtök
Mária

kollégium

lakhatás

spórolás

rezsi

Folyosó a Miskolci Egyetem felújított  E/1-es kollégiumában az avatás napján, 2022. március 31-én.

Túlzásnak tűnik egy 18 fokos kollégiumban lakni - mondja a HÖOK

Infostart / InfoRádió - Imre Júlia

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának kommunikációs vezetője azt mondta, a minisztériummal egyeztetnek az állami kollégiumok fűtésével és esetleges bezárásával kapcsolatban.

Az egyetemek most azon gondolkodnak, hogy miként tudnak spórolni a kiadásaikon, mert a rezsivel kapcsolatos költségeik jelentősen nőni fognak. Nagy összefeszülés nincs, de nyilvános kéréseinket már a minisztériumnak is elmondtuk – jelentette ki az InfoRádióban Budai Marcell, a HÖOK kommunikációs vezetője.

A minisztériumi részről azt látják, ebben van együttműködés, és az eddigi egyeztetések alapján nem számítanak a kollégiumok bezárására. A közleményükben is hangsúlyozták:

a kollégiumok bezárását sem a vizsgaidőszak, sem pedig a szorgalmi időszak alatt nem tartják elfogadhatónak.

Budai Marcell kifejtette: egyes intézmények olyan téli szünetben gondolkodnak, hogy hamarabb lezárul a vizsgaidőszak, és a tavaszi félév február közepén vagy március elején kezdődik. A két időszak között kialakuló szünetben szüntetheti be működését az intézmény, ezalatt gondolkodnak a kollégiumok bezárásán. Ez egészen addig elfogadható, amíg a hallgatókkal kooperációban történik.

"Sajnos vannak olyan hallgatók, akik életvitelszerűen laknak a kollégiumokban és tulajdonképpen nem tudnának hova menni, vagy sokkal csak rosszabb környezetbe" – jelentette ki. Másoknak pedig a megélhetését veszélyeztetheti a bezárás, mivel munkájuk az egyetem városához kötődik.

A közleményük másik fontos pontja a 18 fokos fűtési limit ellen való tiltakozás.

A HÖOK kommunikációs vezetője szerint a minisztérium erre nyitott, de a limit csak az állami fenntartású kollégiumokra vonatkozik, máshol a fenntartóra bízzák. A jogszabály a 18 fokot a közintézményekre írja elő, de azt szeretnék, hogy a kollégiumok a kivételek közé tartoznának.

Valószínűleg a hallgatói visszajelzések megerősítik, hogy az egyetem előadótermében előírt 18 fok nem "elképesztően tragikus dolog" az oktatás minőségére nézve, de ebben a hőmérsékletben aludni, élni "az azért kicsit túlzásnak tűnik. Még nem látunk ettől a javaslattól egyértelmű elhatárolódást, de még nincsen elfogadva sem" – tette hozzá Budai Marcell.

Nyitókép: MTI/Vajda János

Kapcsolódó hang

Budai Marcell: túlzásnak tűnik egy 18 fokos kollégiumban lakni
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018