eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Folyosó a Miskolci Egyetem felújított  E/1-es kollégiumában az avatás napján, 2022. március 31-én.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Túlzásnak tűnik egy 18 fokos kollégiumban lakni - mondja a HÖOK

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának kommunikációs vezetője azt mondta, a minisztériummal egyeztetnek az állami kollégiumok fűtésével és esetleges bezárásával kapcsolatban.

Az egyetemek most azon gondolkodnak, hogy miként tudnak spórolni a kiadásaikon, mert a rezsivel kapcsolatos költségeik jelentősen nőni fognak. Nagy összefeszülés nincs, de nyilvános kéréseinket már a minisztériumnak is elmondtuk – jelentette ki az InfoRádióban Budai Marcell, a HÖOK kommunikációs vezetője.

A minisztériumi részről azt látják, ebben van együttműködés, és az eddigi egyeztetések alapján nem számítanak a kollégiumok bezárására. A közleményükben is hangsúlyozták:

a kollégiumok bezárását sem a vizsgaidőszak, sem pedig a szorgalmi időszak alatt nem tartják elfogadhatónak.

Budai Marcell kifejtette: egyes intézmények olyan téli szünetben gondolkodnak, hogy hamarabb lezárul a vizsgaidőszak, és a tavaszi félév február közepén vagy március elején kezdődik. A két időszak között kialakuló szünetben szüntetheti be működését az intézmény, ezalatt gondolkodnak a kollégiumok bezárásán. Ez egészen addig elfogadható, amíg a hallgatókkal kooperációban történik.

"Sajnos vannak olyan hallgatók, akik életvitelszerűen laknak a kollégiumokban és tulajdonképpen nem tudnának hova menni, vagy sokkal csak rosszabb környezetbe" – jelentette ki. Másoknak pedig a megélhetését veszélyeztetheti a bezárás, mivel munkájuk az egyetem városához kötődik.

A közleményük másik fontos pontja a 18 fokos fűtési limit ellen való tiltakozás.

A HÖOK kommunikációs vezetője szerint a minisztérium erre nyitott, de a limit csak az állami fenntartású kollégiumokra vonatkozik, máshol a fenntartóra bízzák. A jogszabály a 18 fokot a közintézményekre írja elő, de azt szeretnék, hogy a kollégiumok a kivételek közé tartoznának.

Valószínűleg a hallgatói visszajelzések megerősítik, hogy az egyetem előadótermében előírt 18 fok nem "elképesztően tragikus dolog" az oktatás minőségére nézve, de ebben a hőmérsékletben aludni, élni "az azért kicsit túlzásnak tűnik. Még nem látunk ettől a javaslattól egyértelmű elhatárolódást, de még nincsen elfogadva sem" – tette hozzá Budai Marcell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fáklyával állunk az alagút végén – új albummal készül Leslie Mándoki

"Fáklyával állunk az alagút végén" – új albummal készül Leslie Mándoki

Új albummal jelentkezik május 10-én a 30 éves Mandoki Soulmates. A lemez a digitális csalások és átverések korszakában a “visszatérés az analóghoz” életérzést hivatott bemutatni, az albumot ugyanis teljesen analóg módon vették fel és állították elő. A dalszövegek a kortárs világválságokat célozzák meg. Az InfoRádió a dalszerző-producer-énekest kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×