eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
börtön

Extrém hatásoknak ellenálló testkamerák kerülnek a börtönökbe

Biztonságtechnikai fejlesztés miatt szerzi be a testkamerákat a büntetés-végrehajtási szervezet.

A speciális eszközök célja, hogy így a különböző intézkedések visszakövethetővé válnak, utólag ki lehet ezeket elemezni. A rögzített események nagyon sok tanulsággal szolgálnak, mert utólag biztosítják a kollégáknak, hogy megfelelő szakmai következtetéseket vonjanak le – mondta az InfoRádiónak Makula György, büntetés-végrehajtási ezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője.

Az eszközöknek preventív hatása is van, ugyanis

azok a fogvatartottak, akik valamilyen rendkívüli eseményt kezdenének, látják, hogy a kamera mindent rögzít.

A rendszer más rendvédelmi szerveknél is bevett módszer.

A felvételek akár bizonyítékként is szolgálhatnak a felelősség megállapításában, például egy fegyelmi eljáráskor, amikor a fogvatartott csekélyebb súlyú bűncselekményt követ el. A biztonságtechnikai fejlesztések célja a modern korhoz való felzárkózás, és Makula György szerint a modernizáció megtörtént, a hazai börtönök már elérték már ezt a szintet.

"Rengeteg kameránk van az objektumokban, viszont ahol leginkább a műveleti egységeink dolgoznak, ott nem mindenhol van kamerás lefedettség" – mondta. A műveleti egységek a kiemelt fogvatartottak szállítását, bírósági előállítását végzik. A kamerák a rabszállítóban, a bíróság épületében, vagy olyan helyeken is tudnak felvételeket készíteni, ahol nincs rögzített beépített kamerarendszer.

Egyelőre tíz ilyen speciális készülék van, amit a központi műveleti osztály, a BVOP speciális műveleti egységének munkatársai használnak egyelőre teszt jelleggel. Makula György hozzátette: ők az ország valamennyi büntetés-végrehajtási intézetében megfordulnak, és speciális feladataik közben mindenhol tudják használni ezeket a kamerákat.

Az speciális eszközökről, amiket rendvédelmi célra fejlesztettek, "nagyon pozitív tapasztalatok vannak", megfelelnek a katonai szabványnak. Ez azt jelenti, hogy a külső környezeti hatásoknak ellenállnak,

kivédik a folyadék, a por, az ütődés, a sérülés hatásait, és akár mínusz 20 és plusz 50 Celsius-fok között is működnek.

"Mozgás közben, ha valamilyen intézkedés van, akkor is elég jó, megfelelő minőségű felvételeket és hangot rögzítenek" – mondta Makula György.

A teljes interjú csütörtök este nyolc óra után, az InfoRádió Paragrafus című magazinműsorában lesz hallható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×