eur:
394.89
usd:
364.03
bux:
65575.79
2024. március 19. kedd Bánk, József

Szabályozott keretek között marad a fakitermelés az államtitkár szerint - a nap hírei

Hétfőtől több mint 2 ezer közfoglalkoztatott részesülhet elhelyezkedési juttatásban. Salman Rushdie-t levették a lélegeztetőgépről, ügynöke szerint már tud beszélni is.

Az erdőkért felelős államtitkár szerint ezután is szabályozott keretek között zajlik majd a fakitermelés. Zámbó Péter a Kossuth rádióban azt mondta: az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is ugyanúgy ellenőriznek mindent, mint eddig. Az év hátralévő részében 1,3 millió köbméter tűzifa kitermelése várható.

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium. A zárt térben összegyűlő mustgáz oxigénhiányos állapotot idéz elő, ami rosszulléthez, szédüléshez, hányingerhez, mentális zavarokhoz vezethet. A leszedett gyümölcs erjedésénél keletkező mustgáz minden évben halálos baleseteket is okoz.

Hétfőtől több mint 2 ezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45.600 forint elhelyezkedési juttatásban, ha állást talál a versenyszférában. Az elhelyezkedési juttatásnak köszönhetően eddig több mint 19 ezer korábbi közfoglalkoztatott állt munkába az elsődleges munkaerőpiacon. Most a rendelkezésre álló félmilliárd forintos keretösszegből további 2.200 fő elhelyezkedése támogatható.

Parlamenti mandátumának visszaadására szólította fel Jakab Pétert, a pártból és annak képviselőcsoportjából is kilépett korábbi elnököt, frakcióvezetőt a Jobbik Magyarországért Mozgalom országos választmánya. A politikus 2018 óta parlamenti képviselő, 2019-től volt a párt frakcióvezetője, 2020-tól pedig a Jobbik elnöke. Mindkét tisztséget idén nyárig töltötte be.

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet Magyar Közösségi Bank, ezzel a pénzintézet beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába. Az ügyfélszámlák átadása automatikus, az ügyfelek részéről nem igényelt beavatkozást. A MagNet munkatársainak száma 220-ról csaknem 350-re nőtt.

Légtér-berepülést tart a Magyar Honvédség hétfőn az augusztus 20-ai légibemutatóra készülve. Fél 2 és 3 óra között a Duna Parlament és Lánchíd közötti szakaszán megnövekedett hanghatásra, valamint részleges folyamzárra lehet számítani.

Hétfőn 300 magyar egyetemista érkezik a Kárpát-medencéből és a nagyvilág diaszpóraközösségeiből a Rákóczi Szövetség egyetemista-táborába, Sátoraljaújhelyre. A tábor 1989 óta teremt lehetőséget arra, hogy a magyar egyetemisták közéleti, tudományos és gazdasági előadások révén együtt gondolkozzanak a magyarság és Közép-Európa jövőjéről.

Levették a lélegeztetőgépről, és beszélni tudott a környezetével Salman Rushdie - közölte az indiai születésű brit-amerikai író ügynöke. Az írót pénteken egy New York államban tartott irodalmi rendezvényen sebesítette meg egy férfi, aki ellen gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat. Megfenyegették JK Rowling brit írónőt, a Harry Potter regények szerzőjét, miután a Twitteren elítélte a Salman Rushdie író elleni támadást.

Kijev és Moszkva ismét egymást vádolja az orosz ellenőrzés alatt lévő zaporizzsjai atomerőmű elleni tüzérségi támadással. A létesítményt több csapás is érte a héten. Az egyik támadásban megrongálódott az egyik szivattyútelep, így részben tönkrement az atomerőmű tűzvédelmi berendezése.

Olaszországban már több mint 80 politikai formáció jelentkezett a szeptember 25-ei parlamenti választásokra. A pártoknak a következő napokban programjaikat és jelöltjeiket is be kell mutatniuk.

Izraelben Nemzeti Tábor néven új pártszövetségbe tömörül Beni Ganz Kék-Fehér és Gideon Szaár Új Remény pártja, valamint Gadi Ejzenkot volt vezérkari főnök és csapata. November 1-jén előrehozott választásokat tartanak az országban - 3 éven belül már ötödször -, miután júniusban a kormánykoalíció elvesztette többségét a kneszetben.

Egyiptomban már 41 halálos áldozata és 14 sérültje van egy kopt keresztény templomban pusztított tűznek. A katasztrófa a Gíza város Imbaba negyedében történt. A rendőrség szerint az első vizsgálatok elektromos zárlatra utaltak.

Robbanás történt az örmény főváros, Jereván egyik piacán. A detonációban 1 ember meghalt, 51-en megsérültek. Ezzel párhuzamosan bombariadó miatt kiürítik a jereváni metró minden állomását. A katasztrófavédelmi minisztérium azt a jelzést kapta, hogy pokolgépet helyeztek el a főváros valamennyi fontos katonai és polgári létesítményében.

Görögországban a Richter-skálán 4,8-es erősségű földrengés volt Számosz szigetén. Áldozatokról, károkról nem érkezett jelentés. A rengést Híosz és Ikária szigetén, valamint az Égei-tenger törökországi partjai mentén is érezni lehetett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×