eur:
394.48
usd:
371
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Jelentős nyugdíjemelést várnának el a kormánytól novemberben

Az infláció jóval magasabb lesz a vártnál, ezért a nyugdíjasok nagyobb összegű nyugdíjemelést várnak novemberben – mondta a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának soros elnöke. Hegyesiné Orsós Éva szerint a nyugdíjasok egy részét az áremelkedés mellett a rezsikiadások növekedése is kilátástalan helyzetbe hozta.

„A nyugdíjasok helyzete rendkívül kritikus” – így értékeli a helyzetet a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának elnöke. Hegyesiné Orsós Éva arra hívta fel a figyelmet, hogy a medián nyugdíj 135 ezer forint, és mintegy 1,1 millió embernek a nyugellátása ez alatt a 135 ezer forint alatt van. Az ő esetükben a mostani rendkívül drasztikus infláció, amit a piacokon bevásárláskor, a patikákban gyógyszervásárláskor, illetve havonta a rezsifizetéskor tapasztalanak, nagyon komoly életminőségromlást eredményezhet.

A szervezet álláspontja szerint a rezsi emeléséről szóló döntés előtt a kormánynak fel kellett volna mérnie, hogy a nyugdíjasok is könnyen lehetnek átlagfogyasztás felettiek. Mindeközben vannak olyanok, akik koruknál, egészségi állapotuknál fogva nem képesek többet dolgozni, így többletjövedelemre szert tenni. Ami a spórolást illeti, tette hozzá Hegyesiné Orsós Éva, nagyon magas azoknak a száma, akiknek egyszerűen nincs miből megtakarítaniuk. Amennyiben nem vennék meg például a gyógyszereiket, esetleg nem az egészségügyi állapotuknak megfelelően táplálkoznának, az

az életesélyeiket is rontaná

– emelte ki.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa most abban bízik, hogy a kormány a törvénynek eleget téve novemberben ismét jelentősen megemeli a nyugdíjakat, hiszen az infláció a vártnak akár a duplája, 13 százalék vagy annál is több lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×