eur:
392.26
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A couple of unrecognizable food bank volunteers pass a stack of diapers to sort along with blankets and canned goods.
Nyitókép: SDI Productions/Getty Images

Gondok a gyógyászati segédeszközök ellátásában

Az inkontinencia-ellátás mellett rövid távon a sztómaterápiában és a mozgássérült-ellátásban várhatók súlyosabb gondok, de a kötszer- és a diabéteszellátás is komoly nehézségekkel szembesülhet hamarosan – véli az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Magyarországon mintegy 960 ezer beteg használ a Nemzeti Egészségbiztosító (NEAK) által támogatott termékeket, többek között inkontinencia-betétet, pelenkát, sztómazsákot, kerekesszéket, hallókészüléket, kompressziós harisnyát és még sok más segédeszközt. Idén az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) adatai szerint már 50 terméket hívtak vissza a gyártók vagy a forgalmazók a támogatotti körből – gyűjtötte össze a Napi.hu.

Mint kiderült, legutóbb a Hartmann-Rico Hungária Kft., az inkontinencia termékkörben a MoliCare pelenkát hívta vissza a NEAK-finanszírozásból, de ugyanígy döntött az Essity Hungary Kft. is, mert azon az áron, amit az egészségbiztosító megszabott nem tudta értékesíteni a termékeit.

„A jelenleg támogatott, közel 3400 termékből már most is több száz olyan van, amit egyszerűen képtelenség a közfinanszírozott ár alatt beszerezni a világpiacon, de elvben forgalmazási kötelezettségük van a támogatott termékekre” – nyilatkozta a lapnak Rásky László, a terület problémáit átlátó Orvostechnikai Szövetség főtitkára hozzátéve, hogy a gyse-ellátás csaknem 100 százaléka importból származik. Tavaly az inkontinencia termékek támogatására a költségvetés csaknem tízmilliárd forintot fordított. Egy rászoruló a vényre felírt, támogatott inkontinencia termékért havonta átlagosan 2500 forintot fizet.

Példaként említette a legnagyobb orvosi eszközöket forgalmazó szervezet főtitkára, hogy az Essity által az idén eddig kivont termékekre 2021-ben a támogatások 28,4 százaléka jutott, míg darabszámban a kiszolgált termékek 21,8 százalékát ezek az eszközök adták. Ugyanez a Hartmann termékei esetében 4 százalék illetve 3,4 százalék volt tavaly.

A Napi.hu megkérdezte a Nemzeti Egészségbiztosítót (NEAK), amely szerint a finanszírozott inkontinencia betétek és nadrágpelenkák ellátása biztosított a gyse-boltokban és a patikákban is. A betétek közül az idei évben négy terméket töröltek a támogatotti körből, jelenleg 53 termék érhető el NEAK-finanszírozással. A nadrágpelenkákból 19 terméket a forgalmazó vagy a gyártó döntése alapján kivettek finanszírozotti kategóriából, de 142 termék továbbra is elérhető támogatással.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×