eur:
393.87
usd:
365.14
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Üzemanyag-ellátás: súlyos problémákról számolt be Hernádi Zsolt – a nap hírei

A kedvezményes árú üzemanyag vásárlására jogosultak körének jelentős szűkítését sürgette MOL elnök-vezérigazgatója. A nagycsaládosoknak igényelniük kell a gázárkedvezményt, az ugyanis nem jár automatikusan – hívta fel a figyelmet a rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos. Két évvel meghosszabbította a kedvezményes lakásáfát a kormány.

A kedvezményes árú üzemanyag vásárlására jogosultak körének jelentős szűkítését sürgette Mol elnök-vezérigazgatója annak érdekében, hogy a kereskedőknek újra megérje Magyarországra dízelt behozni. Hernádi Zsolt hangsúlyozta: ellenkező esetben ellátási problémák lehetnek. Elmondta: az import azért fontos, mert a százhalombattai finomító normál körülmények között sem tudja kielégíteni a belföldi dízel-fogyasztást. A finomítót azonban a tervezett karbantartás miatt hétfőn le kell állítani.

A nagycsaládosoknak igényelniük kell a gázárkedvezményt, az ugyanis nem jár automatikusan – hívta fel a figyelmet a rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos. Németh Szilárd az M1-en megismételte, hogy a háromgyerekesek esetében az éves 1729 köbméteren túl további 600, négygyermekesektől felefelé pedig minden gyermek után még 300 köbméterrel nő a kedvezményes fogyasztási sávhatár. Hozzátette: a nagycsaládosoknak járó kedvezményt a kormányhivatalokban, kormányablakokban kell igényelni.

Két évvel meghosszabbította a kedvezményes lakásáfát a kormány – jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor reggeli rádiónyilatkozatában elmondta: a gazdasági növekedési kabinet felállása után az első döntés az volt, hogy az 5 százalékos lakásáfát nem hagyják az év végével kifutni. Hozzátette: ilyen döntésekre lehet számítani még.

A magyar kormány nyitott minden brüsszeli javaslatra az uniós pénzekről folytatott tárgyalásokon – jelentette ki a megbeszéléseket vezető területfejlesztési miniszter, aki nem tartja kizártnak, hogy lesznek még magyar jogszabály-módosítások. Navracsics Tibor azt mondta: az Európai Bizottság részéről nem találkoztak olyan kéréssel, hogy Magyarország csatlakozzon az európai uniós ügyészséghez; a miniszter ezt a felvetést nem tartotta eleve elutasítandó dolognak. A miniszter 98,8 százalékra becsülte a megállapodás valószínűségét, de úgy vélte, hogy ez a bizottság akaratától függ.

Augusztustól ismét a Magyar Honvédség Gripenjei őrzik majd a balti légteret – közölte a Honvédelmi Minisztérium. A Magyar Honvédség 4 harci repülőgépe egy mintegy 50 magyar katonából álló kontingenssel, vezető nemzetként Németország és Olaszország légierejével közösen teljesít szolgálatot a Litvániában található bázison november 30-ig.

Új vezetőt kap augusztustól 4 megyei rendőrség. Pintér Sándor belügyminiszter indokolás nélkül visszavonta Urbán Zoltán László, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének kinevezését és rendelkezési állományba helyezte. Tisztségét Nagy Ágnes veszi át. Ugyancsak indoklás nélkül vonta vissza Tánczi Tibor, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének ideiglenes vezetői megbízását. Helyére augusztus 1-jétől Pilisi Gábor érkezik. Két másik megyei rendőrfőkapitány lemondott.

Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium alakult a Semmelweis Egyetem vezetésével. A Laboratórium célja, hogy új, innovatív prevenciós, diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesszen az öregedéssel összefüggő kardiovaszkuláris betegségek hátterében álló kórélettani mechanizmusokat kutatva. Az intézmény vezetője Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Befejezéshez közelednek az aratási munkák, a szántóföldi növények hozamai elmaradnak a sokévi átlagtól. A mezőgazdaságért felelős államtitkár közleménye szerint a gazdák a nagy hőség és a rendkívüli aszály miatt korábban fejezték be a kalászosok betakarítását. Őszi búzából 3,9 millió, őszi árpából 1,4 millió, repcéből pedig 450 ezer tonna termett. Az Alföldön, Észak-Magyarországon és Közép-Magyarországon nagyon gyenge lett a termés átlaga és a minősége, míg a Dunántúlon átlagosnak mondható eredmények születtek.

Feloldották a fürdőzési tilalmat azon a 22 észak-olasz strandon, amelyet korábban a kólibaktériumok megemelkedett szintje miatt kellett lezárni. Az érintett partszakaszok Rimini és Goro környékén találhatók. A hatóságok tegnap rendelték el a zárlatot, mert a heves esőzések miatt szennyvíz ömlött az Adriai-tengerbe. A koncentráció péntek délutánra a határértékek alá csökkent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×