eur:
393.12
usd:
367.01
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

A miniszterelnök vezetésével megalakult a Védelmi Tanács - a nap hírei

Újabb 50 bázisponttal, 10,25 százalékra emelte az alapkamatot a monetáris tanács. Támogatták a gázfelhasználás 15 százalékos csökkentését az unió tagországainak energiaügyekért felelős miniszterei - csak Magyarország szavazott nemmel.

A miniszterelnök vezetésével megalakult a Védelmi Tanács. A testület feladata, hogy az elhúzódó ukrajnai háború és a nyomában járó európai gazdasági válság idején koordinálja a nemzetbiztonsági szolgálatokkal, a közbiztonsággal, a határrendészettel, a honvédelemmel, a menekültüggyel, a katasztrófavédelemmel, a terrorelhárítással valamint a védelmi fejlesztésekkel kapcsolatos feladatokat. A testület szükség szerint, de legalább kéthetente ülésezik.

Újabb 50 bázisponttal, 10,25 százalékra emelte az alapkamatot a monetáris tanács. Ezzel a 13 évvel ezelőtti szintre nőtt a jegybanki alapkamat. A döntés után Virág Barnabás, a jegybank alelnöke azt hangsúlyozta, hogy mindaddig folytatják a kamatemelést, amíg nem kezd csökkenni az infláció.

Támogatták a gázfelhasználás 15 százalékos csökkentését az unió tagországainak energiaügyekért felelős miniszterei, csak Magyarország szavazott nemmel. A megállapodás értelmében a korlátozás egyelőre önkéntes, vészhelyzetben viszont kötelező lesz. Az egyezség a különösen sérülékeny országok számára kivételeket is lehetővé tesz. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megalapozatlannak, végrehajthatatlannak nevezte a rendeletet, amely álláspontja szerint teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a magyar emberek érdekeit.

Már érvényes a kiviteli tilalom az energiahordozókra és a tűzifára – írta Facebook bejegyzésében az energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár. Steiner Attila kiemelte: a kormányrendelet szerint csak miniszteri engedéllyel lehet: szenet, kokszot, lignitet és tűzifát külföldre szállítani és eladni. A rendelet emellett elővásárlási jogot is biztosít a magyar államnak a külföldi eladásra szánt energiatermékekre.

Nem befolyásolja a Paksi Atomerőmű biztonságosságát a Duna nyári melegedése - közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. A cég közleményében kifejtette: a Duna felmelegedett vize miatt az atomerőmű blokkjainak kondenzátorai némiképp kisebb hatásfokkal működnek, de ez semmilyen hatással nincs sem a biztonságra, sem pedig a termelés menetére.

Az élelmiszerárak akkor fognak csökkenni, ha a háborúnak vége lesz és a világ normális működése helyreáll – mondta az agrárminiszter. Nagy István az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte, hogy a háború előtti szintre nem fognak csökkenni az árak, de mérséklődésre számítani lehet. Nagy István elmondta: a minisztériumban tervezik azt is, hogy miként lehet az alapvető élelmiszerekből készleteket felhalmozni, biztonságos tartalékot képezni. Hozzátette: a tartós termékekből otthon is lehet egy kilóval többet tartani, szükség esetére.

Készül az új, állami beruházásokról szóló törvény – erősítette meg az építési és beruházási miniszter. Lázár János azt mondta: az új beszerzési, pályáztatási, tervezési és elszámolási rendszerben új pénzügyi-gazdasági viszonyokat teremtenek, amelyek sokkal átláthatóbb, egyszerűbb és az állam érdekeit jobban védő rendszert hoznak létre.

Lemondott a társadalmi felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki megbízotti tisztségéről Hegedüs Zsuzsa, a miniszterelnök tusnádfürdői beszéde miatt. A szociológus levelében egyebek mellett azt írta, hogy a beszéd az összes alapértékével ellentétes, szerinte nyíltan fajgyűlölő, ezért nyilvánosan szakít Orbán Viktorral. A miniszterelnök elfogadta a lemondását, de visszautasította a rasszizmus vádját.

Világszerte már több mint 571 millióan fertőződtek meg koronavírussal. Egy nap alatt 1 millió új esetet regisztráltak. Az esetek nagy részében az omikron BA.5 variánsa okozza a megbetegedéseket. A szakemberek szerint hamarosan elindul a járvány újabb hulláma, de arra számítanak, hogy a magas átoltottság miatt sokkal kevesebben kerülnek majd kórházba, mint az elmúlt két évben.

Országos átlagban stagnál, de néhány városban emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szegeden és Szombathelyen mért emelkedést. A budapesti agglomeráció településeinek mintájában csökkenés mérhető.

Napokon belül megkapják a megítélt kormányzati támogatást a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek, köztük a fővárosi és vidéki színházak – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A magát függetlennek nevező, rendszeres állami támogatásban részesülő Átrium Színház is hozzájut a korábban megítélt kormányzati támogatáshoz.

Jövő péntek éjfélig lehet jelentkezni a pótfelvételi eljárásban meghirdetett, szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre - közölte az Oktatási Hivatal. Pótfelvételire azok jelentkezhetnek, akiket a július 21-én zárult általános eljárásban egyetlen általuk megjelölt képzésre sem vettek fel, vagy idén nem jelentkeztek a felsőoktatásba.A pótfelvételi eljárásban csak egy felsőoktatási intézmény egyetlen képzésére lehet jelentkezni.

Kiszáll a Nemzetközi Űrállomás projektjéből Oroszország, és saját bázis építésbe kezd. A Roszkoszmosz új vezetője, Jurij Boriszov azt mondta, hogy az orosz űrügynökség minden, a partnerekkel eddig kötött megállapodás kötelezettségét teljesíteni fog az ISS-en, mielőtt 2024-ben teljesen kilép a projektből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×