INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

nyugdíjemelés

inflláció

nyugdíjkorrekció

költségvetés

A Magyar Posta Zrt. munkatársa a nyugdíjasoknak szánt Erzsébet-utalványokat tartalmazó borítékot és Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő levelét kézbesíti Budapesten 2016. december 13-án. A 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalvánnyal a kormány a nyugdíjasokat támogatja.

Nyugdíj: még nem elég

A januári 5 százalékos és a júliusi 3,9 százalékos nyugdíjemelés után újabbat sürgetnek a nyugdíjasok. A két számjegyű infláció ugyanis további emelést indokolna.

Törvény szerint minden év elején emelik a nyugdíjakat, ami az idén, először 5 százalék volt - kezdte a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) soros elnöke. Majd hozzátette, hogy ezt júliusban újabb, 3.9 százalékos kiegészítés követte, így eddig már 8,9 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak január elseje óta. Ám Hegyesiné Orsós Éva szerint ez még mindig nem elég, mivel szerintük az éves infláció várhatóan 13% körüli lesz Ezért további nyugdíj emelésre lenne szükség - hangoztatta.

Arról is beszélt, hogy rendkívül magas az alacsony nyugdíjasok száma. Jelenleg az átlagnyugdíj 160.000 Ft körül van. Viszont mintegy másfél millió ember kap havonta ennél kevesebbet. Így azt is indítványozták, hogy a kormány adjon nekik további 4 százalékos nyugdíj emelést.

A NYUSZET soros elnöke elhibázottnak tartja, hogy a jövő évi nyugdíj korrekciónál a kormány 5,2 százalékos inflációval számolt, mivel más szervezetek, például a Magyar Nemzeti Bank is ennél magasabbra teszik a pénzromlás várható mértékét. Ezért célszerűbbek tartaná, ha a kormány nem egy alultervezett, hanem a valóságos inflációhoz igazítaná a jövő évi nyugdíj emelést.

Hegyesiné Orsós Éva elmondta még, hogy tárgyalásokat kezdeményeztek Palkovics László, technológiai és ipari miniszterrel, a háztartások energetikai korszerűsítésével kapcsolatos pályázatokról. Ugyanis a NYUSZET soros elnöke szerint, ezek a pályázatok nem érik el a nyugdíjasokat.

Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

NYUSZET - további nyugdíjemelést szeretne
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018