eur:
394.29
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Blurred shot of group of professional surgeons at work in operating room. Emergency case, surgery, medical technology, health care cancer and disease treatment concept
Nyitókép: Getty Images

Visszatérnek a várólisták, itt a dátum

Szeptembertől ismét a várólistáknak megfelelő sorrendben kell ellátni a betegeket ott, ahol 60 napon belül nem tudják a műtétet elvégezni - mondta el a 16. Országos Egészség-gazdaságtani Konferencián a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója. 

2019-ben a magyarországi várólisták hossza már OECD-szinten is igen jónak volt mondható - mondta el a 16. Országos Egészség-gazdaságtani Konferencián Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója.

"Tényleg ott voltunk a felső harmadban minden szinten, elértük azt, hogy a 2012-ben bevezetett várólista-nyilvántartási rendszer, illetve a hozzá tartozó képzések és szankciók oda vezettek, hogy egész jó helyzetben voltunk. Most nem ez a helyzet, pedig tavaly óta 30 százalékkal többet fizetünk ezekért az ellátásokért."

A várólistákkal kapcsolatos eddigi "kikapcsolt" pozíciót nem lehet fenntartani - tette hozzá.

"Ki fog menni egy értesítés a szolgáltatóknak, mert annyi negatív jelzés érkezett az utóbbi időkben betegektől arról, hogy már nem kell vezetni a várólistákat... vissza fogjuk kapcsolni az összes kontrollpontot, amely a várólisták vezetéséhez kapcsolódik."

Ezt az átlagfinanszírozáshoz képest érvényesítik, két hónap késleltetéssel, tehát szeptembertől.

"Kötelező lesz várólistára venni a műtétre váró betegeket, akiknél 60 napon túli várakozás regisztrálható a rendszerben" - magyarázta Kiss Zsolt.

Ez a lépés független attól, hogy a rendszer mikor áll vissza "valamilyen vegyes finanszírozásra".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×