INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

várólista

műtét

kórház

kiss zsolt

Blurred shot of group of professional surgeons at work in operating room. Emergency case, surgery, medical technology, health care cancer and disease treatment concept

Visszatérnek a várólisták, itt a dátum

InfoRádió

Szeptembertől ismét a várólistáknak megfelelő sorrendben kell ellátni a betegeket ott, ahol 60 napon belül nem tudják a műtétet elvégezni - mondta el a 16. Országos Egészség-gazdaságtani Konferencián a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója. 

2019-ben a magyarországi várólisták hossza már OECD-szinten is igen jónak volt mondható - mondta el a 16. Országos Egészség-gazdaságtani Konferencián Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója.

"Tényleg ott voltunk a felső harmadban minden szinten, elértük azt, hogy a 2012-ben bevezetett várólista-nyilvántartási rendszer, illetve a hozzá tartozó képzések és szankciók oda vezettek, hogy egész jó helyzetben voltunk. Most nem ez a helyzet, pedig tavaly óta 30 százalékkal többet fizetünk ezekért az ellátásokért."

A várólistákkal kapcsolatos eddigi "kikapcsolt" pozíciót nem lehet fenntartani - tette hozzá.

"Ki fog menni egy értesítés a szolgáltatóknak, mert annyi negatív jelzés érkezett az utóbbi időkben betegektől arról, hogy már nem kell vezetni a várólistákat... vissza fogjuk kapcsolni az összes kontrollpontot, amely a várólisták vezetéséhez kapcsolódik."

Ezt az átlagfinanszírozáshoz képest érvényesítik, két hónap késleltetéssel, tehát szeptembertől.

"Kötelező lesz várólistára venni a műtétre váró betegeket, akiknél 60 napon túli várakozás regisztrálható a rendszerben" - magyarázta Kiss Zsolt.

Ez a lépés független attól, hogy a rendszer mikor áll vissza "valamilyen vegyes finanszírozásra".

Nyitókép: Getty Images

Kapcsolódó hang

Várólisták újratöltve - Kiss Zsolt
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018