eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Omicron Variant on test tube - New Variant of Covid 19
Nyitókép: DMEPhotography/Getty Images

Ilyen lehet Magyarországon a járvány újabb hulláma

Néhány hónapon belül Magyarországot is elérheti a koronavírus-járvány újabb hulláma, ám Kacskovics Imre immunológus nem számít sok súlyos betegre.

Németországban a koronavírus-járvány újabb hulláma miatt a negyedik oltás beadását szorgalmazzák, de emelkedik a fertőzöttek száma Angliában és Szerbiában is.

Azt remélték, hogy a nyári hónapok nyugodtak lesznek - mondta az M1 műsorában Kacskovics Imre, az ELTE Természettudományi Karának dékánja.

Az immunológus kiemelte: Magyarországon békés időszak van, egy-két hónapig élvezhetjük a nyarat, kipihenhetjük magunkat, és készülhetünk a következő hullámra. A szakértő ugyanakkor a védőoltások elterjedésének és a korábbi hullámoknak köszönhetően nem vár nagyon erőszakos, magas hullámot és súlyos általános fertőzöttséget Magyarországon.

Azt ugyanakkor nehéz megjósolni, hogy Magyarországon mikor érkezhet újabb koronavírus járványhullám - mondta az immunológus, hozzátéve a külföldi turisták és a külföldre utazó magyarok is behozhatják a vírust. Kacskovics Imre szerint a vírust már nem lehet ilyen szinten izolálni és kordában tartani, ezért

ismét nagyon fontos a személyi védekezés.

Azt javasolta, főleg az időseknek, ha zsúfolt helyre mennek, akkor vegyék fel a maszkot, mert az biztonságot ad, és akik fogékonyabbak a vírusra, például immunhiányosak, idősebbek, vegyék fel az ismétlő oltást.

Kacskovics Imre szerint a fertőződést nem tudja megakadályozni a kialakult immunvédelem.

"Azt hiszem, hogy lassan hozzá fogunk szokni, hogy ez egy felső légúti, remélhetőleg ott meg is álló betegség, köhögéssel, tüsszögéssel, néhány napos kellemetlenséggel" - tette hozzá.

A védőoltásoknak abban van szerepük, hogy fertőzöttség esetén a súlyos állapotot megelőzzék - emelte ki az immunológus.

Beszélt arról is, hogy újabb és újabb neveket kell megtanulni, már az omikron ötödik variánsa támad, de már van BA.6 is. Bármennyire szeretnénk hogy ne így legyen, a vírus "teszi a dolgát", vagyis mutálódik és valami újdonságot dolgoz ki folyamatosan annak érdekében, hogy a kialakult immunválaszt amennyire tudja kikerülje és fertőzzön - mondta.

Kacskovics Imre beszélt arról is, hogy a

60 év felett alapbetegség miatt veszélyeztetett csoportba tartozó embereknek ajánlott a negyedik oltás felvétele.

Az immunológus megjegyezte, már a 6 hónapnál idősebb gyermekek is kaphatnak mRNS alapú vakcinát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×