eur:
393.14
usd:
366.26
bux:
66809.3
2024. április 26. péntek Ervin

Jakab Péter lemondott – a nap hírei

Meghosszabbította novemberig a háborús veszélyhelyzeti intézkedéseket az Országgyűlés. Fél évvel tovább, december végéig lehet igényelni a falusi csokot. Lemondott a Jobbik pártelnöki tisztségéről Jakab Péter. A nap legfontosabb hírei június 8-án.

Meghosszabbította novemberig a háborús veszélyhelyzeti intézkedéseket az Országgyűlés. A törvény megerősíti azokat a kormányrendeleteteket, amelyeket eddig alkottak. A kormány felhatalmazása a törvény hatályáig fennmarad, arról az Országgyűlésnek nem kell külön döntenie, azonban korábban is visszavonható. Ez utóbbi esetben a vonatkozó kormányrendeletek még 15 napig érvényesek. Az Országgyűlésnek lehetősége lesz arra, hogy csupán a kormány egyes intézkedéseit érintően vonja vissza a felhatalmazást.

Meghosszabbítja a kormány a falusi csok igénylési határidejét, június 30. helyett december 31-éig lehet majd kérni a támogatást. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos indoklásként elmondta: részben a falusi családi otthonteremtési kedvezmény eredményessége, részben mert a kistelepülések egy jelentős részén még mindig csökken a népességszám. Gyopáros Alpár elidézte, a falusi csok a Magyar falu program része, amely 2019-ben a falvakban élő emberek életminőségének javítása érdekében indult.

A kórház-finanszírozásban nagy reformra van szükség, gyorsan kell lépni és utána finomhangolni a rendszert – jelentette ki a kórházszövetség elnöke. Velkey György az InfoRádió Aréna című műsorában úgy értékelte, hogy meg kell tartani a jelenlegi fix összegű finanszírozást, de mellé vissza kell hozni a teljesítmény alapján juttatott támogatást. Azt hangsúlyozta, hogy az egész finanszírozási rendszert életszerűvé kell tenni. A kórházszövetség elnöke szerint kórházakat nem szabad megszüntetni, mert a meglevő infrastruktúrára szükség van, azt azonban a helyi szintekre igazítva kell használni. Fontosnak nevezte azt is, hogy kialakítsák az együttműködést a magánellátással. Az egészségügy legfontosabb kérdésének nevezte az ápolók ügyét a kórházszövetség elnöke.

Megválasztotta főpolgármester-helyettesnek Bősz Anettet rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Az új helyettes Budapest szociális, kulturális, sport és humán ügyeiért lesz felelős. A választásra azért volt szükség, mert Gy. Németh Erzsébet országgyűlési képviselőként dolgozik tovább. Az utódáról már május 25-én dönthettek volna, de akkor a DK és a Momentum vitája miatt a főpolgármester elnapolta az ülést.

Lemondott a Jobbik pártelnöki tisztségéről Jakab Péter. A továbbiakban a Jobbik frakcióvezetőjeként folytatja a munkát. Közösségi oldalán azt írta: a Jobbik tagsága több mint 70 százalékos többséggel választotta meg a párt elnökének május 7-én. Úgy fogalmazott: mára világossá vált, hogy az új elnökség nem kívánja a tagság útját járni, a szükséges döntések meghozatalához nem biztosítják számára a többséget, vagyis kivették a kezéből a Jobbik irányítását. Szerinte ahhoz, hogy a mozgalom tovább tudjon működni, olyan elnökre van szükség, akivel az elnökség együtt tud dolgozni.

Mintegy húsz helyre riasztották Pest megyében a tűzoltókat viharkárok miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A legtöbb riasztás Dunakesziről érkezett, ahol a szél a város több pontján az útra döntötte a fákat. A viharos szél fát döntött az úttestre a 2-es főút 15-ös kilométerszelvényénél, a Szent György utcában, a Ponty utcában, illetve a Fót és Dunakeszi közötti összekötő szakasz több pontján. Ugyanakkor Csömörön, a Petőfi Sándor utcában egy óvodaépületbe tört be nagy mennyiségű esővíz.

Az Európai Parlament többségi szavazással visszaküldte a klímacsomagot a szakbizottságokhoz. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja, közleményében hatalmas magyar sikerként értékeli a szavazás eredményét. Tóth Edina a kormánypárt EP-képviselője szerint a klímapolitikai intézkedési terv a polgárokra, családokra terhelte volna a zöldítés árát, ez pedig elfogadhatatlan. Donáth Anna, a Momentum EP képviselője közleményében azt írta: a nagyvállalati lobbi, a kvótakereskedelmi rendszer kiterjesztése, teljesen legyengítette a klímavédelmi javaslatot.

Az Európai Bizottság 2,4 milliárd euróval segíti a mielőbbi átállást a zöld gazdaságra hét országban, köztük Magyarországon. Az összeg az energiarendszerek korszerűsítéséhez, valamint az energetika, az ipar és a közlekedés üvegházhatásúgáz-kibocsátásának csökkentéséhez nyújt támogatást, továbbá segíti a 2030-ra kitűzött éghajlat- és energiapolitikai célok teljesítését. A beruházások megvalósításához Magyarország 74,3 millió eurót kap.

Egy örmény származású német állampolgár gázolt Berlinben. A 29 éves férfi autójával járókelők közé hajtott, majd egy kirakatban állt meg. Egy ember belehalt sérüléseibe, öten életveszélyes állapotban vannak kórházban, többen könnyebben sérültek meg. A kisautó vezetőjét őrizetbe vették. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára tájékoztatott, hogy nincs információjuk arról, hogy lenne magyar érintettje a gázolásnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×