eur:
394.49
usd:
370.05
bux:
65185.17
2024. április 19. péntek Emma

Ebben a formában nem támogatja a szankciós csomagot a kormány - a nap hírei

A magyar kormány ebben a formában nem támogatja az orosz olajembergót bevezető brüsszeli szankciós csomagot - szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter. Folytatódik a civilek kimenekítése az ukrajnai Mariupolból. A brit Simon Yates nyerte a budapesti időfutamot, a második szakaszt a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyen. A nap legfontosabb hírei május 7-én.

A magyar kormány álláspontja nem változott: Magyarország jelenleg biztos, stabil energiaellátását a szankciós csomag atombombaként lerombolná, ezzel ugyanis a magyar gazdaság működéséhez szükséges mennyiségű kőolaj beszerzése lehetetlenné válna - írta a külgazdasági és külgyminiszter közösségi oldalán. Szijjártó Péter bejegyzésében megjegyezte: a brüsszeli csomag 700 forintos benzint és 800 forintos gázolajat jelentene Magyarországon. Ezért ebben a formában ezt a brüsszeli szankciós csomagot nem támogatják - szögezte le. A miniszter hangsúlyozta: nem engedik, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát!

A fenntarthatóság és a közérdek áll az új közgazdaságtan középpontjában; Magyarország pedig már 2010-ben elindult ebbe az irányba - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke Budapesten, az MNB első globális vitairatának bemutatóján. Matolcsy György kiemelte: az "Új fenntartható közgazdaságtan" című kiadványt mérföldkőnek tekinti; ebben a jegybank folytat mindent, amit eddig elkezdett, és előrevetítik a várható fejleményeket. Az új közgazdaságtanban - amely meghaladja a klasszikus, a liberális, a neoliberális és a szociális piacgazdaság eszméit - igen nagy jelentősége van az adatok mérhetőségének, új mérőszámok kialakításának, azaz egy adatreform megvalósításának – tette hozzá a jegybank elnöke.

Folytatódik a civilek kimenekítése az ukrajnai Mariupolból, így az Azovsztal acélmű területéről is - jelentette be Irina Verescsuk ukrán kormányfőhelyettes a Telegram üzenetküldő oldalon. Tegnap - egybehangzó ukrán és orosz közlések szerint - 51 civil hagyta el az üzem területét autóbuszon. Az ENSZ közvetítésével zajló műveletben ukrán beszámolók szerint az elmúlt napokban már 500 embert sikerült kimenekíteni az Azovsztalból. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kilátásba helyezte, hogy ha az orosz támadók megpróbálják teljesen megsemmisíteni a gyártelepet védő ukrán erőket, vagy civileket támadnak, Kijev megszakítja a háború befejezését célzó kétoldalú tárgyalásokat.

Harkiv körzetében az orosz erők leromboltak három közúti hidat. A déli Mikolajivot és a fekete-tengeri Odesszát is érték rakétacsapások. Az ukrán hadvezetés bejelentést tett egy orosz hadihajó megsemmisítéséről a fekete-tengeri Kígyó-sziget térségében.

Az ukrán elnök szerint semmiféle tárgyalás nem lehet Oroszországgal, ha hadserege megöli a Mariupolban maradt ukrán katonákat és civileket, miközben szabadon is engedhetné őket. Volodimir Zelenszkij azt hangsúlyozta: a háború február 24-i kezdete óta nem volt olyan nap, hogy az ukrán fél ne vetette volna fel az oroszoknak a humanitárius folyosó létesítésének szükségességét. Előzőleg a kijevi elnöki hivatal vezetője azt mondta: ismét megkísérlik a mariupoli Azovsztal acélműben rekedtek evakuálását az ukrán erők, de részleteket nem közölt.

Az orosz hadsereg "elképesztő jogsértéseket követ el" Ukrajnában - mondta az Európa Tanács emberi jogi biztosa, miután négynapos látogatást tett Kijevben és környékén. Dunja Mijatovic közleményében felszólította a nemzetközi közösséget, hogy minden lehetséges módon támogassa a bűnök kivizsgálására és a felelősök előállítására irányuló erőfeszítéseket. Az Európa Tanács szerint egyre gyűlnek a bizonyítékok a tömeges kivégzésekről, kínzásokról és emberrablásokról Ukrajnában.

Több mint tizenháromezren érkeztek Magyarországra Ukrajnából pénteken. Az ukrán-magyar határszakaszon 5991 ember lépett be Magyarország területére, míg a román-magyar határon érkezők közül 7090-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. A beléptetettek közül a rendőrség 530 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Az ukrajnai háború elől tegnap 413 ember, köztük 192 gyermek érkezett vonattal Budapestre.

A magyar nemzet szolgálatánál nincs felemelőbb érzés - mondta a honvédelmi miniszter Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Benkő Tibor a Ludovika Fesztiválon a honvédtisztjelöltekhez szólva azt mondta, hogy miután száz nap múlva leteszik katonai esküjüket, sok lemondással, megpróbáltatással, kihívással teli év vár rájuk, de – mint fogalmazott "a legszebb hivatást választották". A miniszter szerint a következő száz napnak arról kell szólnia, hogy a tisztjelöltek készüljenek fel arra a hivatásra, amelyet az ország érdekében vállaltak.

Két évre ismét Jakab Pétert választottaa Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökévé a párt Budapesten tartott tisztújító kongresszusa. Jakab Péter a voksok nagy többségével, 71,4 százalékával nyerte el újra a posztot. A tisztségért versenybe szálló Stummer János, aki az előző parlamenti ciklusban a párt országgyűlési képviselője volt, a szavazatok 27,8 százalékát szerezte meg. A kongresszuson 245 küldött szavazott.

Beiktatták hivatalába ma Emmanuel Macron újraválasztott francia államfőt, második ötéves mandátumára. Az Elysée-palotában az államfő rövid beszédében a "szüntelen cselekvést" ígérte egy "még függetlenebb nemzet" létrehozása érdekében. A beiktatási ünnepségre mintegy 450 vendég kapott meghívást, az államfő és felesége hozzátartozói mellett jelen voltak a leköszönő kormány tagjai.

A brit Simon Yates nyerte a budapesti időfutamot, a második szakaszt a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyen. Az összetettben a visegrádi nyitóetapon diadalmaskodó holland Mathieu van der Poel megtartotta éllovas pozícióját. A három magyar közül a 45. időt tekerő Fetter Erik teljesítette leggyorsabban a 9,2 kilométeres távot.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×