eur:
395.91
usd:
366.9
bux:
65670.44
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Koronavírussal fertőzött beteget látnak el az Inter-Európa Mentőszolgálat Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. mobil intenzív mentőegységének munkatársai a főváros XVII. kerületében 2021. március 19-én. Az életmentésre tervezett mobil intenzív egység (Mobile Intensive Care Unit, MICU) tizenkét éve teljesít szolgálatot az ország egész területén, a mentésben és a betegszállításban egyaránt részt vesz. A mentőautó felszereltsége akár komolyabb beavatkozások elvégzését is lehetővé teszi. A koronavírus-járvány idején az egység feladatai közé tartozik a súlyos, lélegeztetett betegek szállítása, a betegellátás és tesztelés.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Mikorra érdemes időzíteni a negyedik oltást? Megmondja az elemző

Weltner János orvos szerint most mintegy kétmillió oltás által védett ember van Magyarországon. Elmondta, hogyan kéne készülni az őszre, hogy ne kelljen lezárni az országot, ugyanis hiába nyugodt most a helyzet, a koronavírus még mindig veszélyt tartogathat.

Az öt év feletti, oltható lakosság egyötöde tekinthető vakcinával védettnek. A többieknek, körülbelül 4,4 millió embernek ahhoz, hogy a vakcinával szerzett védettségüket fenntartsák, újabb oltást kellene kérniük – derül ki Weltner János orvos elemzéséből.

Mostantól a kedvező járványhelyzetre hivatkozva a kormányzati koronavírus központ csak hetente közöl a megbetegedésekkel kapcsolatos adatokat. Ez azt is jelezhetné, hogy a járvány átmenetileg visszaszorult, csakhogy a Népszava által megkérdezett szakemberek szerint nincs különösebb ok hátradőlni: az átmeneti szezonális szünet alatt az őszi hullámra kellene felkészülni.

Weltner János a Népszavának elmondta: eddig

  • 6,4 millióan kapták meg az első oltást,
  • a másodikat 6,2 millióan,
  • a harmadikat alig valamivel több mint 3,8 millióan vették fel,
  • a negyedikért eddig 287 ezren jelentkeztek.

E számok alapján a teljes népesség 69 százaléka átoltott, védettsége viszont a vírus ellen csak azoknak van, akik vagy az elmúlt fél évben estek át a fertőzésen, vagy a megelőző 4-5 hónapban, azaz 2021 decembere óta kaptak emlékeztető oltást. Az utóbbiak száma el sem éri a kétmilliót (1 936 346).

Ehhez jön a fertőzésen áteső immunitása. Nagyjából 650 ezer fertőzöttet regisztráltak az ötödik hullámban, ennek öt-tízszerese lehet a valós szám a lap szerint, vagyis

az omikron variáns okozta hullám alatt 3-6,5 millió ember szerezhetett immunitást 4-6 hónapra

(az átoltottakkal persze nyilván van valamekkora átfedés). Ez a védettség az őszre elillan, már készülni kéne arra az időszakra a járványügyi elemző szerint. Fontos

  • az oltatlanok feltérképezése,
  • a szegényebb településeken oltási kampányt folytatni,
  • a napi járványadatok szakértői elemzése és
  • a tesztelés.

Weltner János úgy látja, a teszteléssel lehetne meghatározni, hol kell szigorítani, ezzel megelőzhető az ország lezárása, hiszen a korábbi hullámoknál is tapasztalható volt a területi egyenlőtlenség. Az elemző szerint

feltétlen szükséges lesz a negyedik dózis, aminek beadatását augusztus-szeptemberre érdemes időzíteni.
Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×