eur:
389.39
usd:
358.89
bux:
66038.2
2024. február 27. kedd Edina
Felírja a tudnivalókat a táblára egy tanárnő a középszintű írásbeli matematika érettségi vizsgán a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban 2022. május 3-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Barátságos volt az idei matematika érettségi

Az ELTE TTK Matematikai Intézet adjunktusa szerint a közép és az emelt szintű matematika írásbeli feladatsor is könnyebb volt a tavalyinál. Már elérhető a példák nem hivatalos megoldókulcsa.

Csapodi Csaba érdeklődésünkre úgy fogalmazott: a diákok a szempontjukból "Covid-kompatibilis", "barátságos" feladatsort kaptak az idei matematika érettségin.

"Azt mondanám, hogy az idei év összességében picit talán könnyebb volt, mint a tavalyi vagy az azelőtti: a diákok szempontjából barátságos feladatsort oldhattak meg az idén közép- és emelt szinten" – mondta el az adjunktus.

A barátságos jelzőt azért használhatjuk az idei feladatsorra, mert hiányzott belőle az egyik mumus témakör, a koordinátageometria.

"Szinte alig volt ilyen típusú feladat, vagy ami ebben a témakörben szerepelt, az könnyen megoldható volt, másfelől nem volt benne nehéz trigonometria, a másik témakör, ami nehézséget szokott okozni. A feladatok zömét az, aki felkészült, jól meg tudta oldani" – tette hozzá Csapodi Csaba.

Véleménye szerint

a megszokottnál több volt a gyakorlati és hétköznapi feladat is, aminek megoldását joggal várhatják el azoktól, akik matematika érettségivel rendelkeznek.

Térfogatszámítás, felszínszámítás, gépjárművek értékének a csökkenése is szerepelt a kínálatban: Csapodi szerint aki készült az érettségire, azt ez nem érhette meglepetésként.

Nehézséget a logaritmus alkalmazása okozhatott, valamint általában a valószínűségszámítással gyűlik meg a diákok baja, ezekből azonban idén kevés volt a feladatsorban.

"Az elmúlt évek eredményei azt mutatják, hogy a matek a legnehezebb érettségi tárgy, az átlagos osztályzathoz hármas közül szokott mozogni. Én azt gondolom, hogy idén négyes osztályzatot elérni egy olyan diáknak, aki rendesen készült, semmiképpen nem okozhatott gondot. Az ötös megszerzése már nehezebb" – mondta a várható eredményekről az adjunktus.

A középszintű matematika érettségi nem hivatalos megoldása már elérhető az Eduline oldalán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök, aki hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, bizonyos hatáskörökben - például a kitüntetések, a kegyelmezés esetén - a lehető legszélesebb transzparencia híve. Meghallgathatja a cikkünkhöz csatolt teljes beszédet.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×