eur:
392.81
usd:
365.44
bux:
66607.35
2024. április 26. péntek Ervin

Felkérte az új kormány megalakítására Orbán Viktort a köztársasági elnök - a nap hírei

Párbeszédet sürget a kormány és Budapest között a főpolgármester. Benyújtotta lemondását a Frontex ügyvezető igazgatója, Brüsszel tudomásul vette a döntést.

Felkérte az új kormány megalakítására az országgyűlési választáson győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét Áder János köztársasági elnök. Orbán Viktor elfogadta a felkérést és azt mondta: olyan kormány megalakítására tett ígéretet, amely összességében és tagjaiban külön-külön is képes arra, hogy megvédje az országot az előtte álló veszélyes évtizedben is. Magyarország következő miniszterelnökét a május 16-ai héten választja meg az Országgyűlés. A parlament alakuló ülését jövő hétfőre hívta össze Áder János, akkor teszik le az esküt a megválasztott képviselők.

Párbeszédet sürget a kormány és a főváros között a főpolgármester. Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott, hogy egy háború árnyékában egyre több gazdasági problémával küszködő magyar nemzetgazdaságot nem lehet tovább blokkolni azzal, hogy a kormány és a főváros nem tud értelmes párbeszédre jutni. A többi között a kormány segítségét kéri a főpolgármester, hogy a közösségi közlekedés is rezsicsökkentett energiával működhessen. Azt is közölte: indulna az újraválasztásért 2024-ben. A politikus úgy fogalmazott, hogy az a célja, hogy a ciklus második felében programjának minél több elemét végrehajtsa. Karácsony Gergely szerint a pártjának, vagyis a Párbeszédnek és az LMP-nek szorosabb együttműködésre kell törekednie.

Megalakult a Párbeszéd országgyűlési képviselőcsoportja. A frakció Szabó Tímea társelnök javaslatára - a feladatok hatékony megosztásáért - a párt következő tisztújításáig Tordai Bencét választotta frakcióvezetőnek, a frakcióvezető-helyettesi pozíciót Szabó Tímea eddigi frakcióvezető tölti be. A frakció úgy döntött, hogy Szabó Tímea társelnöki mandátumának lejárta után, a szeptemberi parlamenti ülésszak megkezdésétől Szabó Tímea veszi át a frakció vezetését, a frakcióvezető-helyettes pedig Tordai Bence lesz.

Megalakult a Jobbik képviselőcsoportja. Ismét Jakab Pétert választották meg parlamenti frakcióvezetőnek – közölte maga a politikus közösségi oldalán. A Jobbik hamarosan tisztújítást is tart, Jakab Péter a pártelnöki posztért is indul. Kihívója Stummer János lesz.

Az ukrán és az orosz elnököt is meghívta a G20-csúcsra a világ iparilag legfejlettebb 20 államát tömörítő csoport soros elnökségét betöltő Indonézia. Vlagyimir Putyin elfogadta az ajánlatot, de egyelőre nem tudni, hogy személyesen vagy virtuálisan vesz részt a novemberi eseményen. A tagállamok vezetőinek tanácskozását Bali szigetén tartják november 15-16. között. Volodimir Zelenszkij Twitter-üzenetben erősítette meg a meghívást. Indonézia elhárította azt a kérést, hogy Indonézia küldjön fegyvereket Ukrajnának, de kész a humanitárius segítségre.

Benyújtotta lemondását az Európai Unió varsói székhelyű határvédelmi ügynökség, a Frontex ügyvezető igazgatója. Az Európai Bizottság tudomásul vette a döntést és megkezdte az utód kinevezési eljárását. A Frontex szóvivője elmondta: Fabrice Leggeri lemondása nem változtat az ügynökség megbízatásán. A lemondás brüsszeli értesülések szerint összefüggésben van azzal, hogy az Európai Unió csalás elleni hivatala tavaly vizsgálatot indított a Frontexszel szemben, mert jelentések szerint az ügynökség emberi jogsértést követett el azzal, hogy jogtalanul toloncolt ki, tett tengerre már partot ért migránsokat az uniós külső határokon.

Olaszországban május elsejétől megszűnik a járványintézkedések többsége, de a hónap végéig a határon még fel kell mutatni a védettségi, vagy oltási igazolást. A külföldről érkezőknek május elsejétől ugyanakkor nem kell többé kitölteni az eddig szükséges online adatrögzítő űrlapot. Roberto Speranza egészségügyi miniszter már korábban bejelentette, hogy május elsejétől eltörlik az oltási és védettségi kötelezettséget, vagyis sem munkavégzéshez, sem más tevékenységhez nem kell felmutatni igazolást.

Két év után idén újra megtartják az Oktoberfestet Münchenben. A nagy hagyományú és óriási tömeget vonzó sörfesztivál létszámkorlátozás nélkül lesz látogatható szeptember 17. és október 3. között.A világ legnagyobb népünnepélye évente hatmillió látogatót vonzott a pandémia előtt, 2020-ban és 2021-ben azonban elmaradt a járvány miatt. A 200 éves múltra visszatekintő rendezvény életében eddig csak a háborús idők okoztak hosszabb szüneteket.

Két és fél évre börtönre ítélte egy londoni bíróság a korábbi wimbledoni bajnok Boris Beckert a csődeljárási törvény megsértése miatt. A bíróság négy vádpontban bűnösnek mondta ki a 2012 óta Nagy-Britanniában élő Boris Beckert. Az egykori német teniszező 2017 júniusában jelentett csődöt, állítása szerint 54 millió font értékben halmozott fel adósságokat, a bíróság szerint azonban mintegy 2,5 millió fontot – köztük két wimbledoni bajnoki címét – megpróbált elrejteni a hatóságok elől.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×