eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A Kúria megváltoztatta az NVB határozatait - a nap hírei

A Kúria szerint nem jogsértő, hogy civil szervezetek a népszavazáson érvénytelen szavazásra buzdítottak. Több mint ötmillió ember menekült el Ukrajnából az Oroszország által indított háború kezdete óta - közölte az ENSZ. A világ elfelejtette a béke nyelvét – nyilatkozta húsvétkor Ferenc pápa. A nap legfontosabb hírei április 15-én.

A Kúria szerint nem jogsértő, hogy civil szervezetek a népszavazáson érvénytelen szavazásra buzdítottak, ezért a bíróság megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság ezzel ellentétes tartalmú határozatát. A bíróság szerint a civil szervezetek kampányukkal a véleménynyilvánításhoz fűződő alapjogukat gyakorolták. Az NVB a gyermekvédelmi népszavazáson érvénytelen szavazásra buzdító civil szervezeteket egyenként 176 400 forint bírság megfizetésére kötelezte. Az NVB az Amnesty International Magyarországot és a Háttér Társaságot ugyanezért további, 3-3 millió forint bírság megfizetésére utasította. A Kúria azonban miután elbírálta az Amnesty International Magyarország, valamint a 15 civil szervezet felülvizsgálati kérelmeit, megváltoztatta az NVB marasztaló határozatait.

Az alaptörvényben előírt feladatán túl a nemzeti egység kifejezését személyes vállalásának nevezte a megválasztott köztársasági elnök. Novák Katalin a Kossuth rádió portréműsorában azt mondta: nehéz, de nem lehetetlen feladat lesz megjeleníteni a nemzet egységét; sok-sok olyan törésvonal van, amelyeken felül kell emelkedni. Novák Katalin meggyőződésének nevezte, hogy a magyar emberek többsége vágyakozik ez után a nemzeti egység után, még akkor is, ha ezzel nem minden pillanatban vannak tisztában.

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek a keresztények. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek este 6 órától az esztergomi bazilikában vezette a nagypénteki szertartást. Ezen a napon nem mutatnak be szentmisét a katolikus templomokban. A nagypénteki szertartás, az úgynevezett csonka mise 3 fő részből áll: az ige-liturgiából, a kereszt előtti hódolatból, valamint a szentáldozás szertartásából. Ezen a napon a katolikus egyház szigorú böjtöt kér a hívektől, a hívek ezzel fejezik ki szeretetüket Jézus iránt.

Sugárzó anyagokra kifejlesztett, az Interpol és az FBI által is méltatott protokollt dolgoztak ki magyar helyszínelők radiológus szakértőkkel együttműködve - közölte a rendőrség. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi technikai főosztálya és az Energiatudományi Központ munkatársai 162 ország szakértői előtt mutatták be az újszerű helyszínelői eljárást a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által, Bécsben szervezett nemzetközi konferencián. A bemutató olyan jól sikerült, hogy a magyar újítás lesz a jövőben az egységes nemzetközi protokoll alapja. Ennek lényege, hogy a veszélyes anyagokat nem az elszállítást követően, hanem még a helyszínen vetik vizsgálat alá, illetve nyerik ki belőle a legtöbb információt.

Heten meghaltak, 27-en megsebesültek Harkivban tegnap, amikor az orosz erők tűz alá vettek egy evakuálandó civilekkel teli buszt. Az autóbuszt Borova településnél támadták meg tegnap. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta, péntekre kilenc humanitárius folyosó megnyitásáról született egyezség. A megállapodás szerint a biztonságos útvonalakon távozhatnának civilek Mariupol, Bergyanszk, Tokmak és Enerhodar városokból.

Több mint ötmillió ember menekült el Ukrajnából az Oroszország által indított háború kezdete óta - közölte az ENSZ. A szervezet Menekültügyi Főbiztossága mintegy 4,8 millió ukrán háborús menekültet számlált, míg az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete további mintegy 215 ezer, ukrán állampolgársággal nem rendelkező személyről tud, aki szintén kénytelen volt elmenekülni Ukrajnából. A menekültek többsége, mintegy 2,7 millió ember, Lengyelországban keresett menedéket. Az ENSZ Ukrajna területén további 7,1 millió belső menekülttel számol.

Ferenc pápa az olasz televíziónak adott nagypénteki interjújában ismételten elítélte az ukrajnai háborút. A katolikus egyházfő a beszélgetésben felidézte, hogy a világ háborúban áll – itt utalt Szíriára, Jemenre és a haza nélküli, üldözött rohingjákra. Hozzátette, hogy a világ Káin útját választotta a testvérgyilkossággal. Nehezményezte, hogy a világ többet költ fegyverekre, mint oktatásra. Hozzátette, hogy elfelejtettük a béke nyelvét.

Két év szünet után ismét részt vehettek az egész világról a keresztény zarándokok a jeruzsálemi keresztúton. A pandémia miatt két évvel ezelőtt csak néhány ferences szerzetes vonult, betartva a fizikai távolságtartás szabályait, tavaly pedig csak a szentföldi keresztények járták végig Jézus útját a kereszttel a Golgotáig. A hagyományoknak megfelelően a Via Dolorosán haladtak a hívők, akik útjuk végén eljutottak az idén már ismét nyitva tartó Szent Sír-bazilikába, az utolsó négy stációhoz, köztük a Golgotához és a Szent Sírhoz.

Bocsánatot kért a terrortámadás minden áldozatától a párizsi különleges esküdtszéken Salah Abdeslam, a 2015-ös, 131 halálos áldozatot követelő párizsi iszlamista merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen életben maradt tagja. A 32 éves francia állampolgárságú vádlott sírva fordult a hallgatóság felé, miközben bocsánatot kért tettéért. A per fővádlottja az elmúlt három napban végig azt állította, hogy Párizs északi részén, a XVIII. kerületben egy kávéházban kellett volna magát felrobbantania, de az utolsó pillanatban meggondolta magát, mert a körülötte szórakozó fiatalok önmagára emlékeztették, és meg akarta kímélni az életüket. Ítélethirdetés június végén várható.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×