eur:
395.43
usd:
372.07
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Happy woman driving a car and smiling. Cute young success happy brunette woman is driving a car. Portrait of happy female driver steering car with safety belt
Nyitókép: dragana991/Getty Images

Ijesztően sokan furikáznak jogsi nélkül a magyar utakon

Pedig az esetek egy része már egyenesen bűncselekménynek minősül tavaly óta.

Kimondottan riasztó képet fest a rendőrség statisztikája az érvényes vezetői engedély nélkül közlekedőkről – írja a Vezess.hu.

Az autós oldal – azt követően, hogy részletesen tisztázza, hogy mit is jelent az engedély nélküli vezetés fogalma, ami a szabálysértéstől a bűncselekmény kategóriáig terjedhet –, az ORFK-tól kikért adatokra hivatkozva ismerteti, hogy bár az engedély nélküli vezetést 2021 májusa előtt és után más-más jogszabály tárgyalta, de alapvetően ugyanarról van szó, vagyis hogy a járművezetőnek egyáltalán nem volt vezetői engedélye, nem rendelkezett kategóriával a vezetett járműre vagy a vezetési jogosultság ideiglenes szünetelése ellenére vezetett gépjárművet.

Minden évben tízezrével fogtak ilyen közlekedőket a rendőrök.

Az engedély nélküli vezetés szabálysértés (Szabs. tv. 220. §) esetszámai az elmúlt években (Forrás: ORFK/Netzsaru):

Az engedély nélküli vezetés szabálysértés (Szabs. tv. 176. § (1) bek.) esetszámai 2021 májusától (Forrás: ORFK/Robotzsaru):

A lap hozzáteszi, hogy az eltiltás hatálya alatt való vezetésnél is volt jogi változás, így szintén két adatsorból jönnek össze a számok, de annyi világos, hogy ezrével voltak/vannak azok, akik jól tudják, hogy tilos lenne volán mögé ülniük, mégis megteszik. Láthatóan indokolt volt a szigorítás.

A járművezetés eltiltás hatálya alatt szabálysértés (Szabs. tv. 176. §) esetszámai az elmúlt években (Forrás: ORFK/Robotzsaru):

A járművezetés eltiltás hatálya alatt vétség (Btk. 239/B. §) esetszámai 2021 májusától (Forrás: ORFK/Robotzsaru):

Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×