eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság egyik helyszíne, a budapesti MVM Dome 2022. január 16-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Egekben a beruházások ára Magyarországon

Csaknem negyed évszázada nem emelkedtek annyit a hazai beruházási árak (9,8 százalék), mint tavaly. Óriási különbségek voltak a szektorok teljesítménye között. Az év végi kormányzati megszorítás jelentős szerepet játszott abban, hogy a költségvetési szerveknél erős visszaesést mért a KSH.

A beruházások volumene 2021 IV. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,2 százalékkal nőtt, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 1,6 százalékkal mérséklődött. A beruházásokat a költségvetés és a háztartások csökkenő aktivitása mellett a vállalkozások bővülő fejlesztései alakították. 2021-ben összességében 4,2 százalékkal nőtt a beruházások volumene az egy évvel korábbi, a pandémia miatt alacsony bázishoz képest – írja honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2021 IV. negyedévében szezonálisan kiigazítva

A nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene az előző negyedévihez mérten 1,6 százalékkal csökkent. Ezen belül az építési beruházások szezonálisan kiigazított volumene 0,4, a gép- és berendezésberuházásoké 4,9 százalékkal lett kisebb.

2021 IV. negyedévében az előző év azonos időszakához képest

A beruházási tevékenység volumene 0,2 százalékkal nőtt, ezen belül a teljesítményérték 64 százalékát képviselő építési beruházásoké 3,3 százalékkal nagyobb, a 35 százalékát kitevő gép- és berendezésberuházásoké 4,6 százalékkal kisebb lett. Az utóbbi esetében a visszaesést főleg az importgépekbe történő beruházások csökkenése okozta.

A beruházási teljesítmény több mint felét megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene 6,0 százalékkal emelkedett, amiben meghatározó szerepet játszott, hogy a külföldi érdekeltségű vállalkozások tovább növelték fejlesztéseiket.

Ugyanakkor

a beruházások 14 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések 16 százalékkal visszaestek, amiben szerepet játszott a pótlólagos költségvetésitartalék-képzés is az év végén.

Az egyes nemzetgazdasági ágakban eltérő folyamatok játszódtak le a beruházások tárgyidőszaki alakulását tekintve.

  • A nemzetgazdasági beruházások több mint negyedét adó, a legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar fejlesztései nagymértékben, 17 százalékkal nőttek. Az alágak többségében emelkedett a teljesítmény, így a három legnagyobb súlyúban, azaz a villamosberendezés-gyártásban, a járműgyártásban és az élelmiszeriparban is.
  • A második legnagyobb beruházónak számító, a nemzetgazdasági fejlesztések 23 százalékát megvalósító ingatlanügyletek teljesítménye a IV. negyedévben jelentősen visszaesett (13 százalékkal), amit elsősorban a lakásépítések nagymértékű csökkenése okozott. A bérbeadást szolgáló üzleti ingatlanfejlesztések (pl. raktárak, irodák) volumene ugyanakkor növekedett.
  • A szállítás, raktározás beruházási volumenében folytatódott az előző negyedévekre is jellemző bővülés (+20 százalék), állami infrastruktúrafejlesztések mellett a személyszállítással foglalkozó vállalkozások is növelték a beruházásaikat.
  • A közigazgatás, kötelező társadalombiztosítás fejlesztései 19 százalékkal visszaestek, ehhez a központi közigazgatási szervek és a helyi önkormányzatok csökkenő fejlesztései egyaránt hozzájárultak.
  • A kereskedelem, gépjárműjavítás területén mérsékelt, 3,2 százalékos volumennövekedést mértek. A legnagyobb súlyt képviselő kiskereskedelem fejlesztései enyhén nőttek.
  • A művészet, szabadidő beruházási teljesítményében a korábbi negyedévek bővülésével ellentétben csökkenés (–5,7 százalék) következett be, amihez hozzájárult a sporttal és a kultúrával kapcsolatos állami fejlesztések forrásainak szűkülése is.

A nemzetgazdasági beruházások

2021. IV. negyedévi 0,2%-os volumennövekedéséhez leginkább a feldolgozóipar és a szállítás, raktározás járultak hozzá (3,6, illetve 2,2 százalékponttal).

Kismértékben emelte a beruházási aktivitást a kereskedelem (0,2 százalékponttal). Ugyanakkor a volumenbővülést számottevően (3,5 százalékponttal) visszafogta az ingatlanügyletek és (1,3 százalékponttal) a közigazgatás teljesítménycsökkenése. A művészet, szabadidő beruházási teljesítménye kismértékben, 0,2 százalékponttal mérsékelte a nemzetgazdasági beruházások volumenváltozását.

2021-ben az előző évhez képest

A nemzetgazdasági beruházások volumene 4,2, ezen belül

  • az építési beruházásoké 3,7,
  • a gép- és berendezésberuházásoké 5,3 százalékkal bővült.
A beruházási árak növekedése (+9,8 százalék) az 1998 óta mért legmagasabb szintre emelkedett.

A beruházások 55 százalékát jelentő, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 8,0 százalékkal nőtt, a költségvetési szerveknél 7,6 százalékkal csökkent a beruházási teljesítmény.

Az év egészét tekintve a nemzetgazdasági ágak döntő többségében emelkedtek a beruházások. A legjelentősebb beruházó ágak közül

  • a teljesítményérték több mint negyedét realizáló feldolgozóiparban 9,5,
  • a szállítás, raktározásban 14 százalékkal bővült a beruházások volumene,

ezzel szemben

  • a nemzetgazdasági beruházások közel ötödét jelentő ingatlanügyletek területén 6,1 százalékkal csökkent.

Ebben a három nemzetgazdasági ágban realizálódott a beruházások közel hattizede.

A negyedik legnagyobb beruházó területnek számító kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban nőtt a volumen (+18 százalék), miközben a közigazgatás, védelemben visszaesett (–21 százalék). Kiugró bővülést regisztráltunk az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység esetében (+28 százalék), ugyanakkor a járványhelyzet miatt előállt magas bázis miatt az egészségügyi szolgáltatások területén nagymértékű (–21 százalék) visszaesés következett be.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×