INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

európai parlament

visszalépés

járóka lívia

Járóka Lívia, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjelöltje. Az Európai Unió tagállamaiban 2019. május 23. és 26. között európai parlamenti választásokat tartanak. Magyarországon május 26-án lesz a szavazás.

Járóka Lívia visszalépett az EP-alelnökjelöltségtől

Infostart

Az Európai Konzervatívok és Reformerek jobboldali alelnökjelöltje javára.

Járóka Lívia az Európai Parlament alelnökválasztásának második fordulójában visszalép az alelnökjelöltségtől Roberts Zile, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) jelöltjének javára – jelentette be a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja.

Mint a képviselők írták, az ECR jelöltjét támogatják annak érdekében, hogy az európai demokratikus jobboldalnak legyen képviselete az Európai Parlament vezető testületében.

A fideszes képviselő volt az egyetlen magyar alelnökjelölt az EP-ben. Járóka Lívia 2017-óta az EP történetének első roma származású alelnöke.

A Fidesz európai parlamenti (EP) képviselői korábban sikerként könyvelték el, hogy el tudták érni Járóka Livia jelölését az EP alelnöki tisztségére, annak ellenére, hogy a képviselőcsoport 2021 márciusa óta nem tartozik politikai frakcióhoz az EP-ben, miután kilépett az Európai Néppártból (EPP) - nyilatkozta Strasbourgban a keddi nap folyamán korábban Deutsch Tamás.

A Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője akkor jelezte azt is: bár nem esélytelen, hogy Járókát újra alelnöknek választják, a parlamenti matematika szabályai alapján nagyobb annak a valószínűsége, hogy nem kap kellő támogatást.

Az Európai Parlament minden választott tisztségét - azaz az elnöki, alelnöki, kvesztori, bizottsági elnöki és alelnöki, küldöttségi elnöki és alelnöki pozíciókat - két és fél évente újítják meg, azaz egyszer az ötéves jogalkotási időszak kezdetekor, egyszer pedig a ciklus félidejében. A tisztséget betöltők mandátuma egyszer meghosszabbítható. A testület elnökének a néppárti Roberta Metsolát választották kedden délelőtt. Az alelnökökről még kedden szavaznak.

Nyitókép: MTI/Fidesz-KDNP
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018