eur:
394.06
usd:
369.77
bux:
65661.4
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Darrin Klimek/Getty Images

Elkülönített részlegeket alakítanak ki a nyugdíjaskorú raboknak

A magyar börtönökben 351 idős fogvatartottat, köztük 35 női elítéltet őriznek.

Egy közel 90 éves férfit ártalmatlanítottak a rendőrök egy fóti társasháznál, épp egy évvel ezelőtt ilyenkor. Sz. István békességben és szeretetben éldegélt itt élettársával közel egy évtizede, a többgyerekes asszony családjába is jól beilleszkedett. Idővel azonban a szellemi hanyatlás jelei kezdtek mutatkozni az idős férfin. Az ártalmatlan feledékenységet végül megszállottság követte. 2021. január 8-án olyannyira eluralkodott rajta a tévképzete, miszerint meglopják, hogy brutális módon végzett élettársa lányával. A nyomozók semmiféle bizonyítékot nem találtak arra, hogy az idős férfit meglopták volna, ám ő mai napig meg van győződve róla – idézi a Hirado.hu a Pest Megyei Főügyészség sajtószóvivőjének szavait, aki a Duna Televízió Kékfény című műsorának nyilatkozott.

Téveszméje ellenére beszámíthatónak találták a szakértők, vagyis a közel 90 éves férfi büntethető. Amennyiben a bíróság megalapozottnak látja a vádiratot, és el is ítéli ezen tényállás és minősítés alapján, akkor lehet azt mondani, hogy nem elképzelhetetlen, hogy ő már nem szabadul. A vádhatóság ugyanis beismerés esetén 13 év fegyházat kért az aggkorú férfira.

A 60 év feletti elítéltek egy speciális csoport

A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet objektumában is járt a Kékfény stábja. A rácsokon túlra nem lehetett belépni a járványhelyzet miatt. A fiatalabbak mellett 80 időskorú rab tölti itt az ítéletét. A fogvatartásukért felelős büntetés-végrehajtási osztály vezetője nyilatkozott a szögesdróttal körbevett udvaron:

„A 60 év feletti elítéltek speciális csoportnak minősülnek, a börtönbe érkezésükkor alaposan megvizsgálják az egészségügyi, a mentális állapotukat. Fontos szempont a biztonságuk, nem mindegy, hogy helyezik el őket” – magyarázta a bv-őrnagy.

„Mi kimondottan figyelünk arra, hogy olyan zárkaközösségeket alakítsunk, ki, ahol időskorú fogvatartottak vannak közösen, együtt elhelyezve. Nyilván az életritmusuk, a napi rutinjuk során így sokkal könnyebben tudnak egymáshoz alkalmazkodni. Ugye ezzel is megelőzve a későbbiekben esetlegesen felmerülő problémákat” – tette hozzá Teráz Norbert.

A fiatal és idős generáció között a mindennapos összezártságában olyan apróságból is konfliktus alakulhatna, hogy ki horkol, miről beszélgessenek, vagy mit nézzenek a tv-ben.

Létezik egy úgynevezett testi adottságai miatt bántalmazás veszélyének kitett fogvatartotti kategória, ide tartozhatnak az időskorúak is.

Ugyanakkor az idősebb korosztály könnyebben veszi az akadályokat, és problémamentesebb – mondta a bv-őrnagy. Nagyobb az önuralmuk, ritkábban van szükség a fegyelmezésükre, és nem kell rábírni őket, hogy betartsák az olyan alapvető szabályokat, mint a higiénia, a tisztaság, a zárkarend betartása, vagy az öltözet megfelelő viselése.

A Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnoksága legfrissebb tájékoztatása szerint a hazai börtönökben jelenleg 351 nyugdíjaskorú rabot őriznek, a legidősebb elítélt 88 éves. Összesen 35 nő van közöttük, ha jogerős lesz a most kiszabott büntetése, akkor a 68 éves korában elítélt, Bróker Marcsiként emlegetett karcagi asszony is köztük tölti majd el a börtönéveket. Az idős fogvatartottak létszáma csekély ahhoz képest, hogy összesen körülbelül 18 ezer embert tartanak fogva.

A folyamatosan elöregedő börtönpopuláció okozta problémákra azonban már jó ideje figyelmeztetnek a büntetés-végrehajtási szakemberek.

„Kiemelt, speciális részlegként fog majd megjelenni a büntetés-végrehajtás életében az időskorú fogvatartottak részlege. Ez a közeljövőben már meg fog valósulni, bizonyos bv-intézetekben, ahol 60 év feletti fogvatartottak lesznek elhelyezve, önkéntes alapon. Tehát egy különálló körletrész, más fogvatartottaktól elkülönülve” – fogalmazott Teráz Norbert.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Gond lehet az európai dohányszabályozással

Gond lehet az európai dohányszabályozással

Az európai felnőtt lakosság 66 százaléka egyetért azzal, hogy az olyan szervezeteknek, mint az EU és a WHO, nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük az ártalomcsökkentésre azáltal, hogy a cigarettázókat kevésbé káros termékek használatára ösztönzik - ahelyett, hogy a dohányzás teljes felszámolására törekednének. Ez derült ki a Povaddo független közvélemény-kutató cég felméréséből, amelyet Párizsban mutattak be. Egy másik, a GfK által végzett kutatás szerint Magyarországon az elfogyasztott cigaretták 13,2 százaléka után nem adóztak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×