eur:
393.74
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Szilveszterezők a budapesti Vörösmarty téren 2019. január 1-jére virradó éjjel.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Egyre több magyar nagyváros mondja le a szilveszteri bulikat

Sorban mondják le a magyar települések a szilveszteri tömegrendezvényeket, bár a kormány nem kötelezte őket erre. A világ más nagyvárosaiban is hasonló korlátozásokat vezetnek be a koronavírus omikron nevű variánsának rohamos terjedése miatt. Itthon azonban a szórakozóhelyek partijai és a házibulik szabadon megrendezhetők.

Németországban bezárták az éjszakai szórakozóhelyeket, a tömegrendezvények elmaradnak, nem szabad tűzijátékozni és a szilveszteri házibulikban is legfeljebb tíz oltott ember vehet részt. Hasonló korlátozásokat vezettek be egyebek mellett Szlovéniában, Montenegróban, Görögországban, Olaszországban, Indiában és Brazíliában.

A magyar kormány nem követi a példájukat, ezt Orbán Viktor miniszterelnök egyértelművé tette a legutóbbi Kormányinfón. „Védekezni csak az oltás segítségével tudunk, minden mással csak időt nyerhetünk. Győzni csak az oltással lehet” – mondta a múlt heti tájékoztatón a kormányfő, megemlítve a több helyről beszervezett vakcinákat, a 60 százalékos átoltottságot, valamint azt, hogy az uniós átlagot messze meghaladó módon már 32 százalék megkapta a harmadik, megerősítő vakcinát is.

Ennek ellenére több magyar város úgy döntött, hogy nem rendez utcai partit az év utolsó éjszakáján.

Debrecen alpolgármestere, Puskás István az RTL Híradónak azt mondta: idén sem tudnak rendezvényeket tartani a főtéren. Sem tűzijáték, sem pedig egyéb rendezvény nem lesz Debrecenben.

Pécsen csak tűzijátékot rendeznek, Szegeden és Miskolcon pedig még azt sem. Petruskó Norbert, a miskolci önkormányzat szóvivője közölte: idén nem lesznek tömegrendezvények, ehelyett mindenkit arra kérnek, hogy a lehető legkisebb létszámú, bensőségesebb közösségekben ünnepeljék az újévet.

Budapesten hasonló a helyzet, a Fővárosi Önkormányzat sem szervez szilveszteri tömegrendezvényt, de a kerületek természetesen dönthetnek másként. A Vörösmarty téren éjjel 1-ig látogatható lesz a karácsonyi vásár.

Az ilyen programokra jelenleg egyetlen szabály vonatkozik Magyarországon: 500 fő felett csak védettségi igazolvánnyal lehet bemenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×