eur:
393.28
usd:
367.71
bux:
65939.07
2024. április 24. szerda György
Egy katona megméri egy férfi testhőmérsékletét, mielőtt belép a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltópont folyosójára 2021. május 1-jén.
Nyitókép: Balázs Attila

Oltáshoz kötötték a fegyverpénzt

A juttatásról szóló kormányrendeletből derült ki az is, hogy kiknek jár. Az érdekvédelmi szervezetek szerint mintegy 15 ezer ember kimarad belőle.

Tízszázalékos béremelésről döntött a kormány a rendőrök és a katonák esetében – jelentette be a napokban a Facebookon a miniszterelnök. A vonatkozó kormányrendeletből egyebek mellett kiderült: a koronavírus elleni oltás beadásához köti a kormány a hathavi távolléti díjnak megfelelő fegyverpénzt.

A hathavi fegyverpénzre jogosultak például:

  • rendőrség hivatásos állományának tagjai,
  • katonák,
  • katasztrófavédelmisek,
  • terrorelhárítók és idegenrendészetisek,
  • büntetés-végrehajtásban dolgozók,
  • NAV-pénzügyőri munkakörben dolgozók.

A rendelet szerint közülük azoknak jár a hathavi távolléti díjnak megfelelő összeg (rendőrök esetében a bejelentett kiegészítő juttatást is hozzáadják), akik idén december 31-én állományban voltak, függetlenül attól, hogy határozott vagy határozatlan idejű volt a szerződésük. Az első kifizetés 2023-ban lett volna esedékes, de ezt előrehozták jövő februárra – emlékeztet összeállításában az rtl.hu.

A juttatás az új belépőkre is vonatkozik, azonban nekik vállalniuk kell a három évnyi szolgálatot, korábbi kilépés esetén a teljes hathavi juttatást vissza kell fizetniük. Kivétel az azonnali lemondás vagy a fizikai alkalmatlanság, ezen esetekben távozáskor időarányosan kell visszafizetni a fegyverpénzt. (Néhány esetben – például egészségügyi vagy pszichikai alkalmatlanság esetén – nem kell visszafizetni semmit sem.)

Nem jár viszont a juttatás:

  • azoknak a rendőröknek, akik nem a hivatásos állomány tagjai (a rendőrségi igazgatásban dolgozók, vagyis a RIASZ-osok, egyéb munkavállalók),
  • iskolaőröknek,
  • olyan rendőröknek, akik nyugdíjból visszamentek dolgozni, a szenior állomány tagjainak,
    próbaidőn lévőknek,
  • felmentési-, lemondási időt töltőknek.

A portálnak Powell Pál, a Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának vezetője elmondta: nagy feszültséget okoz ugyanakkor, hogy nagyjából 15 ezer embernek, akik nem tagjai a hivatalos állománynak, nem jár az extraösszeg. Szerinte egyedül az jelentene megoldást, ha a teljes létszámra kiterjesztenék a juttatást.

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke pedig közölte: "Elfogadhatatlan, hogy a kötelező oltáshoz kötik a fegyverpénzt". Kifogásolta továbbá, hogy például a RIASZ-osok és iskolaőrök semmilyen pluszjuttatást nem kapnak.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Felszúrt a forint

Felszúrt a forint

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×