eur:
395.41
usd:
372.21
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának épülete az V. kerületi Városház utcában. Az egykori Invalidus-ház, más néven Károly-kaszárnya monumentális barokk polgári épülete 1716 és 1727 között épült Anton Erhard Martinelli tervei alapján. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Fidesz: egy ingatlanfejlesztő szerint a főváros el akarta adni a Városházát

Egy ingatlanfejlesztő közjegyző előtt tett nyilatkozatot arról, hogy a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt., a főpolgármester tudtával, kiajánlotta értékesítésre a Városházát - jelentette ki a Fővárosi Közgyűlés Fidesz frakciójának vezetője csütörtökön Budapesten. Karácsony Gergely szerint egy fideszes bűnöző a Fidesz újabb "koronatanúja".

Láng Zsolt a Városháza előtt megtartott sajtótájékoztatón közölte: a nyilatkozó büntetőjogi felelőssége tudatában juttatta el hozzájuk az erről szóló levelet, amelyben azt is közölte, hogy az abban szereplő állításokat hajlandó megerősíteni személyesen, a Városházaügyet vizsgáló bizottság következő ülésén, illetve a rendőrség számára is.

A szakember azt is állítja - folytatta a frakcióvezető -, hogy az ügyben érintett Berki Zsolt ingatlanközvetítő tízszázalékos tiszteletdíjat kért az ügylet lebonyolításáért, a szokatlanul magas jutalékot pedig azzal indokolta, hogy abból magasabb körök is részesülnek a fővárosnál.

A levelet ismertetve Láng Zsolt elmondta: a szerző azt írja, hogy 2021 májusában meghívták a BVFK irodájába egy a főváros által eladásra szánt ingatlanokkal kapcsolatos tájékoztatóra. A befektetésre ajánlott tételek között szerepelt a Városháza is, 40 milliárd forintos ajánlati árral.

A tájékoztatón Barts J. Balázs a BVFK vezetője beszélt, aki az ingatlanfejlesztés lehetséges alternatíváit is felsorolta, amiről már tanulmányok is készültek. Elhangzott, hogy az értékesítések a főváros vezetőinek tudtával, így a főpolgármester tudtával és beleegyezésével történnek, nyilvános pályázat alapján.

A befektetőt érdekelte az ingatlan - folytatta a levél ismertetését a frakcióvezető - ám egy következő befektetői megbeszélésen kiderült, hogy Berki Zsolt ingatlanközvetítő tízszázalékos tiszteletdíjat kér az ügylet után, illetve azt is közölte, hogy a pályázatok kiírása szükség esetén "testre szabottan" történik.

Ezt követően a befektető fenntartásokat fogalmazott meg Berki igényeivel kapcsolatban, nem kívánták teljesíteni a tiszteletdíjra vonatkozó igényét és a vételi szándéktól elálltak - ismertette a dokumentumot a politikus.

Láng Zsolt szerint a levél súlyos állításokat tartalmaz és megkérdőjelezi Karácsony Gergely főpolgármester minden eddigi cáfoló nyilatkozatát, miszerint a fővárosnak nem állt szándékában a Városháza értékesítése és az egész ügy csak egy, a Fidesz és az orosz titkosszolgálat által szervezett kreálmány. Mindehhez hozzáfűzte, hogy a levél eredeti példányát át fogja adni a nyomozóhatóság részére.

Láng Zsolt azt is közölte: a levél írója azt kérte tőle, hogy a bizottsági meghallgatásig megőrizhesse névtelenségét, ugyanis tart az esetleges nyomásgyakorlástól. Az újságírói kérdésre sem kívánt válaszolni, hogy a levélíró egyike-e azon személyeknek, akiknek a neve a sajtóban már felbukkant az ügy során.

Karácsony Gergely csütörtökön több Facebook-posztot írt Városháza-ügyben, közölve: "nincsenek jó napjai a miniszterelnök oligarcháinak. De ideje tudomásul venniük: Budapest nem lesz a Fidesz-oligarchák játszótere. Szemet vetettek a Városházára, de miután kiderült, hogy nem adjuk, sem nekik, sem másnak, dühödt és hazug lejárató kampányba kezdtek". Azt is írta, hogy ők védik meg a budapestiek érdekeit, amikor nem engedik, hogy a Hajógyári-szigeten háromezer fa kivágása árán jachtkikötős luxus lakópark épüljön, vagy a II. kerületi Szalamandra-völgyet beépítsék.

Egy másik bejegyzésben pedig azt írta, a hangfelvételek másik főszereplője alighanem Zentai Péter - "aki véletlenül sem azonos az újságíróval" - mondta tollba közjegyző előtt azt a nyilatkozatot, amelyet Láng Zsolt "most büszkén lobogtat, a propagandamédia nagy örömére". Zentai Péter "Rahimkulovék kijáró embere, egy jól sikerült vitorlázáson, hol máshol, jöttek össze még 2011-ben, azóta együtt bizniszelnek". A bejegyzés végén kitért a véleményére Gattyán György felbukkanásával kapcsolatban is.

A Városháza-ügyről összes cikkünket ide kattintva megtalálják.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×