eur:
394.1
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Fábián Antal (j) és Pethő György nőgyógyász főorvosok eltávolítják egy beteg méhét a függelékekkel Nyíregyházán, a Jósa András Oktató Kórházban. A mindössze egy centiméteres három metszési ponton keresztül bejuttatott eszközökkel végzett műtétet három monitoron követik nyomon. A nőgyógyászati osztályon végzett hasonló műtétek érdekessége, hogy egy olyan Ligasure nevű eszközt használnak, mely a beavatkozás során automatikusan a kiszárítja a szöveteket, lezárja az ereket, ezeket automatikusan jelzi, majd vág. Ennek köszönhetően a műtét ideje felére, esetenként harmadára csökken, varróanyag-felhasználás nincs, a gyulladás és nyirokpangás veszélye minimálisra csökken.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Egészségügyi szakközgazdász: "lassan minden intenzív ágy foglalt"

A koronavírusos a betegek egyre nagyobb számban érkeznek a kórházakba, az ellátórendszer nem fogja bírni a terhelést – mondta kérdésünkre Rékassy Balázs, miután a kormány jelezte, hogy a halasztható műtéteket elnapolhatják.

A koronavírusos betegek számának gyors növekedése miatt a betegek védelme és az egészségügyre háruló teher csökkentése érdekében egyes kórházakban ismét szükségessé válhat a halasztható műtétek elnapolása – közölte a Koronavírus Tájékoztató Központ, amely jelezte azt is, hogy a kórházakban ismét növelték a koronavírusos betegek ellátására kijelölt ágyak számát.

Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász azt mondta, a friss tapasztalatok szerint a betegek egyre nagyobb számban érkeznek a kórházakba.

"Tömegrendezvények miatt az utóbbi négy hétben nagyon meredek emelkedés látható a számokban, és ennek az a következménye, hogy az egészségügyi ellátórendszer nem bírja, nem fogja bírni ezt a terhelést.

Beszéltem kórházigazgatókkal, akik azt mondják, a kórházakba iszonyú sebességgel érkeznek a betegek."

A szakember arról is beszélt érdeklődésünkre, hogy milyen műtétek elhalasztásáról lehet szó.

"A tervezhető műtéteknél várólista van, legyen az egy szemészeti, urológiai vagy ortopédiai műtét. Ráadásul a korábbi, harmadik hullám miatt már felgyülemlett egy beteganyag, náluk vannak a tervezhető műtétek általában előkészítve."

A mihamarabbi intézkedésekről is beszélt.

"Kötelező kell, hogy legyen a maszkviselés a közlekedésben és minden más térben.

Sokkal komolyabban kell venni a védettségi igazolvány ellenőrzését, komolyabban kell venni az oltatlanok védelmét és korlátozást, bármennyire nem tetszik, és mindenkit arra buzdítani, hogy ha 5 hónapnál régebben kapta meg az első két oltást, vegye fel a harmadikat, sajnos ez a delta variáns olyan gonosz, hogy nagyon gyorsan terjed."

És mely kórházi osztályokon várható a legnagyobb leterheltség?

"Az intenzív osztályos kapacitás ágyai, lélegeztetőgépei, szakemberei fogynak; egy intenzíves szakápoló optimálisan egy-két beteggel tud csak foglalkozni, Magyarországon 1000-1200 az az intenzíves beteg, akivel foglalkozni lehet. Most már 400 fölött van, 500-hoz közelít az ilyen ellátásra szoruló covidosok száma. Közben a balesetesek, akut műtétek, a kardiovaszkuláris beavatkozások mind-mind további kapacitásokat köthetnek le, így most tarthatunk ott, hogy

lassan minden intenzív ágy foglalt. További, nem intenzíves ágyakat kell átalakítani lélegeztetésre és intenzív ellátásra alkalmas ágyakká. Ennek szakmai kapacitása véges"

– mutatott rá Rékassy Balázs.

Szerinte muszáj lesz bizonyos korlátozásokat minél hamarabb bevezetni, ezen múlik ugyanis, hogy mikor sikerül megfékezni a koronavírus negyedik hullámát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×