eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő utasok a budapesti Farkasréti temető előtti villamosmegállóban a közelgő mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt 2020. október 31-én. Halottak napján, és annak hétvégéjén is kiemelten fontos a fertőzések megelőzésére szolgáló szabályok betartása - hívta fel a figyelmet pénteken a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Az operatív törzs mindenkit arra kért, hogy aki tömegközlekedéssel közelíti meg a temetőt, a járművön és a várakozóhelyen is viseljen maszkot.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Rusvai Miklós: lassan rá kell ereszteni a vírust a lakosságra

A virológus szerint így garantálható a nyájimmunitás, azzal együtt, fontos, hogy ez ne hirtelen történjen.

Rusvai Miklós az ATV műsorában elmondta, hogy a vendéglátóipari helyeken és szórakozóhelyeken megkövetelné a védettségi igazolást, a boltokban pedig kötelezővé tenné a maszkhasználatot, már most.

A virológus hangsúlyozta, az oltás nem biztosít örök életet, ez nincs ráírva egyetlen fiolára sem, és tudatosítani kell, ha valaki idős, beteg, háromszor beoltatta magát, annak ellenére az állapota miatt még megbetegedhet. A vakcina nem garantálja, hogy nem betegszünk meg – ismételte meg.

Az Európai Járványügyi Központ hétvégi adatsora szerint Magyarország a második legrosszabb járványügyi besorolásban van, Közép- és Kelet-Európa a gócpont. Ezzel kapcsolatban a virológus úgy fogalmazott,

„most rajtunk van a sor,

volt, amikor Spanyolország, Franciaország vagy akár India volt felfutóban, most mi következünk. Az összes járvány hullámokban jelentkezik, a koronavírus-járvány is ilyen” – tette hozzá.

A szakember szerint figyelembe kell venni, hogy az oltással csökkentjük az egészségügy terhelését, védjük az embereket, de „lassan rá kell ereszteni a vírust a lakosságra”. A maszk rajtunk van, az oltást felvehetjük, a súlyos megbetegedések számát csökkentjük, de mivel tudjuk, hogy ez itt marad velünk,

előbb-utóbb mindenkinek fertőződni kell

– fogalmazott, hozzátéve, a cél az, hogy ne hirtelen történjen ez a fertőződés, de ha már mindenki megfertőződött, akkor lesz nyájimmunitás.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×