eur:
393.76
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Diaszpóra Tanács plenáris ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2017. november 9-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Potápi Árpád: üdvözöljük a Szövetség megalakulását

Levélben gratulált Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az új felvidéki magyar párt, a Szövetség megalakulásához Forró Krisztián pártelnöknek - tájékoztatta a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága közleményben az MTI-t.

Közel két évig tartó egyeztetések után Szövetség néven, három párt - a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd és az Összefogás - összeolvadásával jött létre az egységes felvidéki magyar párt. A Somorjához tartozó Csölösztőn szombaton tartott alakuló kongresszus Forró Krisztiánt, az MKP elnökét választotta meg a Szövetség elnökének.

Potápi Árpád János államtitkár jókívánságait fejezte ki Forró Krisztiánnak, a Szövetség elnökének, hangsúlyozva: "ez a tisztség az eddiginél még nagyobb felelősséggel jár, hiszen a most épülő felvidéki együttműködési modell megóvása, megerősítése mindennél fontosabb."

Az államtitkár kiemelte: "a magyarság számára ez egy sorsdöntő pillanat, hiszen a bő egy évtizede tartó megosztottság után újra egységessé válhat a felvidéki magyar közösség." Úgy fogalmazott: "legyen a Szövetség az az erő, amely képes megjeleníteni a felvidéki magyarság politikai sokszínűségét, miközben megőrzi a cselekvés egységét."

Potápi Árpád János levelében hangsúlyozta: "Magyarország elkötelezett abban, hogy minden lehetséges támogatást megadjon a külhoni magyarság megmaradásához és szülőföldön való boldogulásához".

Forró Krisztián a Szövetség megalakulása utáni sajtótájékoztatón rámutatott: új korszakba lépett a felvidéki magyar politika, és ezt a korszakot három dolog kell majd, hogy jellemezze, a türelem, a munka és a bizalom. Stratégiai céljaik közül kiemelte a Benes-dekrétumokban rögzített háborús bűnösség elvének eltörlését, a megyerendszer határainak a természetes régiók mentén történő átrendezését, valamint az ország déli részének infrastrukturális felzárkóztatását.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×