INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

öngyilkosság

koronavírus

járvány

pszichiátria

Mellbevágó adatokat és rémisztő egyoldalúságot mutat az öngyilkossági statisztika

Mellbevágó adatokat és rémisztő egyoldalúságot mutat az öngyilkossági statisztika

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály

Tíz százalékkal többen követtek el öngyilkosságot 2020-ban, mint egy évvel korábban, és ez szembemegy az elmúlt évtizedek trendjeivel – mondta érdeklődésünkre a Magyar Pszichiátriai Társaság leendő elnöke, Szekeres György.

Drámaian megugrott az öngyilkosságok száma a járvány első évében: 2020-ban 1706-an vetettek véget az életüknek, míg 2019-ben 1550-en. Ez 10 százalékos növekedés, a rendszerváltás óta egyszer sem volt példa hasonlóra, ráadásul megfordult az utóbbi évek csökkenő trendje – mondta Szekeres György.

A Magyar Pszichiátriai Társaság leendő elnöke kifejtette: a járvány megemelte a mentális problémák, beleértve a depresszió, szorongási zavarok gyakoriságát, és ez Magyarországon sem volt másként.

További lehetséges magyarázat, hogy a pszichiátriai ellátás vissza lett fogva a járvány korai szakaszában. Már a 2010-es évek eleje óta hiányszakmának számít, a szükségesnél kevesebb pszichiáter dolgozik. És mivel magas az átlagéletkor, az idősebb kollégákat első hullámban visszarendelték, emiatt jelentős területek, kistérségek maradtak ellátás nélkül – emelte ki a szakember.

"Az online konzultáció és a felhőbe írt receptek tudták részben korrigálni, de a személyes találkozás és az észlelés jelentőségét nem váltotta ki"

– tette hozzá.

Miközben 2019-hez képest

  • hárommal több nő lett öngyilkos 2020-ban,
  • a férfiaknál ez a szám 153.

Szekeres György szerint az életkori adatokra van szükség az elemzéshez, de az már a gazdasági világválság során is látszott, hogy az európai mintákban emelkedett a férfiak öngyilkossága. Vélhetően a tradicionális szerep sérülése lehet fontos tényező – mondta a szakember.

A befejezett öngyilkosságokat tekintve három férfira egy nő jut, de

a mostani emelkedés meghökkentően egyoldalú

– hangsúlyozta.

Az öngyilkosságok száma persze nem csak az egészségügyi ellátás minőségétől függ. Nem mindegy az sem, hogy egy társadalomban milyen a mentális betegségek megítélése, egyáltalán mekkora a tudatosság, foglalkoznak-e ezzel az iskolában, számíthat-e az ember a családja, munkahelye támogatására, elérhetők-e klubok, önkéntes segítők – tette hozzá Szekeres György.

Ha segítségre van szüksége
Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Mellbevágó adatokat hozott a magyar öngyilkossági statisztika
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018