eur:
395.7
usd:
366.9
bux:
65563.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság siófoki rendőrőrsének rendőrei járőrszolgálat közben Siófok közelében 2020. augusztus 12-én. A Balaton Európa legbiztonságosabb tava, mondta Horváth László ezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője két nappal korábban. Hozzátette, hogy idén 140 esetben riasztották már a vízirendőröket a Balatonon, és 310 sikeres életmentésen vannak túl. Idén az átlagosnál kevesebb, öt halálos tragédia történt a tónál, de az eseteket nem jogsértések, hanem rosszullét, ájulás okozta.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Rengeteg tragédia a Balatonnál - főleg felelőtlenség az ok

Idén sem volt megállás a balatoni vízirendőröknél: 14-en fulladtak a Balatonba, és 376 embert kellett kimenteni.

Véget ért a klasszikus fürdőzési szezon a Balatonnál, amely a korábbi évekhez hasonlóan rengeteg munkát adott a vízirendőröknek és -mentőknek. Az idei év a korábbiaknál több tragédiát hozott: míg tavaly nyolcan, három éve hatan fulladtak a tóba, addig ebben a szezonban, szeptemberig már 14 áldozatot követelt a Balaton – írja a Népszava.

„Az idei nyár átlagosnak mondható, bár mi nem szeretjük, ha ilyen az átlagos – nyilatkozta a lapnak Illés Zoltán, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának prevenciós munkatársa. – Ugyanazokkal a problémákkal kell szembesülnünk évről évre, azzal, hogy

a klasszikus vízibalesetek legnagyobb része az emberi felelőtlenségre vezethető vissza.

A strandolók egy jelentős részén látszik, nem mozognak otthonosan a vízben, idegen számukra a közeg, mégsem tartják be az alapvető szabályokat.”

Vagyis úszva, vízibiciklivel, gumimatraccal-csónakkal, SUP-pal elhagyják a biztonságos zónát, a nyílt vízen pedig bajba kerülnek. Pedig a rengeteg kampány, felvilágosító előadás hatására a parton még pontosan tudják, mit lehet csinálni a vízben, s mit nem.

„A víz az emberek számára mindig is a felhőtlen szórakozás, a játék színtere volt” – próbált magyarázatot adni a felelőtlenebb viselkedésre Illés Zoltán. – Idehaza éghajlati adottság, hogy az évnek csak egy meghatározott, viszonylag kisebb részében élvezhetőek a fürdésre alkalmas nyílt vizek, ahová ráadásul egy, jó esetben két hétre jut csak el a többség. Vagyis egy szűk időintervallumba kell bezsúfolni ezt a fajta szórakozást, kikapcsolódást, s mivel minden pillanatot ki akarnak élvezni, így hajlamosak áthágni a legalapvetőbb szabályokat. Ráadásul

a Balaton sokakban nem kelt olyan veszélyérzetet, mint egy tenger.”

Néhány évvel ezelőttig inkább a fiatalok számítottak szabályszegőnek, mára azonban ebből a szempontból eltűntek a korosztályi különbségek, tette hozzá a szakember.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×