eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyugdíjasok széken ülve várják, hogy beoltsák őket a német-amerikai fejlesztésű Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával egy klinika udvarán felállított sátorban Johannesburg közelében 2021. május 24-én. Dél-Afrikában június végéig 5 millió idős embert szeretnének beoltani.
Nyitókép: MTI/AP/Themba Hadebe

Itt egy újabb aggasztó koronavírus-variáns

Dél-Afrikában találtak rá a C.1.2. mutálódott változatára, amelyet érdeklődésre számot tartó változatként követnek figyelemmel.

A variáns alapját adó C.1.2 változatot a koronavírus harmadik hullámában, idén májusban fedezték fel az országban. Azóta a legtöbb dél-afrikai tartományban felütötte már a fejét, illetve hét országba is eljutott Afrikában, Európában, Ázsiában és Óceániában. Az ország Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének és a KwaZulu-Natal kutatási innovációs és szekvenálási platformnak kutatói tanulmányozzák a friss variánst, mellyel kapcsolatosan a medRxiv platformján tettek közzé szakértői ellenőrzés előtt álló tanulmányt, írja a Business Standard.

A C.1.2 és a friss változat egyaránt a C.1-re vezethetők vissza: ez a variáns dominált Dél-Afrikában a koronavírus első hullámának idején, utoljára idén januárban tudták azonosítani mintában.

A C.1.2 variáns fokozott átvihetőséggel és csökkent semlegesítési érzékenységgel rendelkezik, írta a kutatócsapat az összefoglalóban.

A C.1-hez képest az új variáns jelentősen mutálódott,

több mutációval távolodik a Vuhanban szekvenált eredeti vírustól, mint bármely más, világszerte eddig észlelt aggályos variáns vagy érdeklődésre számot tartó variáns.

Az adatok szerint a C.1.2 évente 40,8 mutáción megy át, ami 1,7-szer gyorsabb változást jelent, mint a jelenlegi globális trend, és 1,8-szor gyorsabb a kezdeti becsléseknél. A kutatók szerint az alfa, béta és gamma változatok kialakulásához is hasonlóan rövid, fokozott evolúciós időszak társult.

A C.1.2 tüskefehérjéjén található mutációk 52 százaléka már korábbi variánsok esetében is megfigyelhető volt. A tanulmány azt is megállapította, hogy a C.1.2 jelenlétét igazoló szekvenált minták száma Dél-Afrikában havi szinten folyamatosan emelkedett, a májusi 0,2 százalékról júniusban 1,6 százalékra, júliusban pedig 2,0 százalékra. A kutatók szerint ez hasonló a béta és delta korai terjedésének dél-afrikai jellemzőihez.

További vizsgálatokra van szükség a mutációk hatásának megismerésére, amelyek

képesek lehetnek a semlegesítő antitestek elkerülésére,

illetve a kutatók szerint azt is meg kell érteni, hogy ez a variáns átveheti-e a dominanciát a deltától.

Mindeközben India is beszámolt a koronavírus delta variánsa új, AY.12-es alvonalának jelenlétéről, amelyet nemrég Izraelben írtak le. Számos olyan esetet, amelyet korábban a deltának tulajdonítottak, most AY.12-változatnak minősítettek át.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×