eur:
393
usd:
366.95
bux:
66786.02
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Újabb intézkedésekkel mérsékli az építőanyag-árakat a kormány

Gulyás Gergely a Kormányinfón közölte: ilyen mértékű, drámai drágulást - különösen a fém- és fatermékeknél - a piaci folyamatok nem indokolnak, ezért lép közbe a kormány az építőanyagok piacán.

Elfogadta Orbán Viktor miniszterelnök építőiparra vonatkozó legutóbbi bejelentéseit a kormány - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. A cél az extraprofit letörése.

  • Az építőanyagoknál és építőipari termékekre kiviteliengedély-kötelezettséget vezetnek be, de mivel ez az EU-tagság miatt kizárólag előzetes műszaki notifikációt követően lehetséges, várhatóan csak 2021. október 1-jétől lesz érvényes.
  • Azonnali hatállyal bevezetik a bejelentési kötelezettséget, csak a bejelentés tudomásvételét követően lehet kivinni a következő termékeket: acél- és vastermékek, szigetelőanyagok, homok, kő, kavics és sóder.
  • Az építőanyagok és építőipari termékek fuvarozását nyomon fogják követni, a közúti fuvarozást is be kell jelenteni (az érintett termékek köre a fentiekkel ki fog egészülni).
  • Kiegészítő bányajáradékot vezetnek be egyes anyagok bányászata esetén (kőfejtés, gipsz- és kréta- és agyagbányászat, homok-, kavicsbányászat, cement-, mész és gipszgyártásra), a homok-kavics-sóder-cement esetén a vállalkozásoknak a kormány által meghatározott ár feletti értékesítés után a különbözet 90 százalékát járadékként kell fizetniük. Azokra a cégekre terjed ez ki, amelyek árbevétele meghaladja a hárommilliárd forintot.
  • Akinek bányászati joga van, és nem termel, a korábbi kettő helyett már egy év után elveszíti az engedélyét.
  • Bővítik a GVH eszközeit és az ÉMI vizsgálni fogja a termékek helyettesíthetőségét, a tűzvédelmi előírásokat ennek fényében módosítják.

A Portfolio megjegyzi, hogy a nagyobb hazai kavicsot termelő és értékesítő cégek közül kettő olyat talált, amelynek az árbevétele érdemben meghaladta a 3 milliárd forintot. Az egyik a legnagyobb piaci szereplő, az osztrák tulajdonosi hátterű Lasselsberger Hungária Kft., amelynek 2020-ban közel 16 milliárdos árbevétele volt, a másik a Strabaghoz tartozó KÖKA Kő- és Kavicsbányászati Kft. 7,7 milliárdos eredménnyel a tavalyi évből. A többi szereplő, ahol többnyire magyar a tulajdonosi háttér és nem külföldi, 2-3 milliárdig jutott a 2020-as árbevételben, de vannak 1 milliárd alatti szereplők is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×