eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mutatja az okostelefonján a koronavírus elleni beoltottságot igazoló uniós tanúsítványt Brüsszelben 2021. június 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/REUTERS/Johanna Geron

Fontos újdonsággal bővült a magyar digitális Covid-igazolvány

Újabb lépéssel közelebb a közös uniós igazolványhoz.

Bekerült az EESZT telefonos applikációjába a kapott koronavírus elleni védőoltás típusa - vette észre a hvg.hu. Ezzel a magyar app már megfelel az uniós vakcinaigazolványok egy fontos kritériumának.

Mint ismert, az EU-s szabály szerint kötelező jelleggel csak azt az igazolást kell elfogadniuk a tagállamoknak, amelynek tulajdonosát az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinával oltották. (Ez jellenleg a Pfizer, a Moderna, az Astrazeneca, a Janssen.)

Az uniós Covid-útlevelek július elsejétől használhatóak, és azokat a tagállamoknak kell lefejlesztenie.

Az uniós digitális Covid-igazolványra jogosultak a szükséges QR-kódokat

  • az ügyfélkapus hozzáférésükkel bejelentkezve az EESZT Lakossági Portálján keresztül kaphatják majd meg
  • papír alapú igazolás esetén a kormányablakoknál ingyen igényelhetik.

A háziorvosoknál is lehet majd papír alapú igazolást kapni.

Frissítés: egy késő esti tájékoztatás szerint a magyar védettségi plasztikkártya QR-kódjából július 1-jétől már a második oltás időpontja is kiolvasható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×