INFORÁDIÓ
2021. július 28. szerda
Szabolcs

maszk

kijárási korlátozás

koronavírus

oltás

Néhány vendég az Akvárium Klub előterében az Erzsébet téren. A járványadatok alakulása alapján április 24-től a kormány engedélyezte a szabadtéri vendéglátást félévnyi zárva tartás után. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!

Nincs kijárási tilalom és köztéri maszkviselés - így változik az életünk

Infostart

Mivel szombaton elérte az ötmilliót a beoltott magyarok száma, így vasárnaptól új intézkedések érvényesek.

Az ötmillió beoltott elérése után egy nappal, vagyis vasárnaptó vége a kijárási tilalomnak, a közterületi maszkviselésnek és a távolságtartásnak, megszűnik az üzletek, vendéglátóhelyek és szabadidős létesítmények este 11 órás zárási kötelezettsége is.

A települések belterületén nem lesz kötelező a maszkviselés, közterületen megszűnik a másfél méteres távolságtartási szabály, valamint az egyéni- és csapatsportolásra vonatkozó valamennyi korlátozás.

A bevásárlóközpontokban fenntartják a másfél méteres távolságtartást és a kötelező maszkviselést is. A 16-18 évesek felügyelet nélkül is járhatnak étterembe, moziba, ha van védettségi igazolványuk.

Továbbra is minden olyan helyen kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, például tömegközlekedésben vagy üzletekben.

Lakodalomban legfeljebb 200-an, más, akár zenés-táncos családi vagy magánrendezvényen 50-en vehetnek részt. Vendéglátóhelyeken az azokra vonatkozó szabályok érvényesek. Ha biztosítható a résztvevők elkülönítése a többi vendégtől, akkor nem védettek is részt vehetnek a programon, és nem kötelező maszkot viselniük. Ugyanez vonatkozik a szállodai rendezvényekre, is, de a védettségi igazolás nélküliek kötelesek a helyszínt a rendezvény után elhagyni, kivéve, ha egyébként jogszerűen tartózkodnának ott. A védelmi intézkedések betartásáról a szervező vagy az üzemeltető köteles gondoskodni.

A házasságkötési szertartás - a lakodalom kivételével - és a temetés nem minősül rendezvénynek, így nem esik majd a korlátozás alá. Házasságkötésnél külső - azaz nem hivatali vagy vallási - helyszínen a lakodalom rendelkezései irányadóak. Az egyházi szertartások szabályait az egyházak határozhatják meg.

A kulturális eseményeket - a zenés táncos, rendezvény kivételével -, a sportrendezvényeket, valamint a zárt térben tartott rendezvényeket, illetve a szabadban tartott 500 résztvevősnél nagyobb rendezvényeket a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják. Szabadban 500 személyesnél kisebb rendezvényen bárki részt vehet.

A zenés-táncos rendezvényeket - előadó-művészeti ültetett kulturális program kivételével - csak védettek látogathatják.

Ezeken beoltatlan ember is foglalkoztatható, de ha nem fellépő, végig köteles maszkot viselni.

Az 500-asnál nagyobb szabadtéri sportfesztiválon versenyzőként a nem védett, de versenyszerűen sportoló résztvevők is szerepelhetnek.

Az 500 személyesnél kisebb egyéb, szabadtéri rendezvényeken - beleértve a gyűléseket is - nem védettek is részt vehetnek. Ha 500-nál többen vannak jelen, csak védettek és a felügyeletük alatt álló 18 éven aluliak vehetnek részt rajta. Zárt térben csak védettek és a felügyeletük alatt álló 18 éven aluliak lehetnek jelen a programokon. A foglalkoztatottak - a fellépők kivételével - ha nem igazolják védettségüket, kötelesek maszkot használni.

A spontán gyűlés tilos.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018