INFORÁDIÓ
2021. augusztus 4. szerda
Dominika, Domonkos

önkormányzati bérlakás

böröcz lászló

csárdi antal

karácsony gergely

kovács péter

Az épített Világörökség részét képező Budai Várnegyed Fortuna utcájának felújított műemlék épületei a főváros I. kerületében. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!

Áll a bál a Fidesz lakástörvény-javaslata körül – párton belül is

A javaslatgazda képviselő szerint az átlagemberek lakáshoz jutását segítheti az új törvény, az ellenzéki politikusok azonban úgy látják, a változás a kormánypárti köröknek és lakásmaffiának kedvez, ráadásul önkormányzatok elveszítik a bérlakásaikat. Utóbbi álláspontot két fideszes polgármester is osztja.

A Várnegyed műemléki épületeiben található lakások helyzetét és a családok lakáshoz jutását segítené a lakástörvény módosítását célzó javaslat – mondta az InfoRádiónak Böröcz László, a jogszabályt javasló fideszes országgyűlési képviselő. Kiinduló okként a vári lakások helyzetét nevezte meg, amit 25-30 éve nem sikerült rendezni, ezzel pedig igazságtalan helyzet áll fenn.

„Menet közben számos megkeresést kaptunk élethelyzetekről, hogy ki, mikor, milyen módon, milyen lehetőségekkel él önkormányzati bérlakásokban, ennek a végső következtetése az lett, hogy olyan megoldási javaslatot nyújtottunk be, ami

magyar családok tízezreit juttathatja magántulajdonhoz, azokat is, akiknek erre más körülmények között kevés esélye lenne”

– érvelt a törvényt benyújtó fideszes politikus.

Csárdi Antal, az LMP frakcióhelyettese, a terület országgyűlési képviselője szerint alkotmánysértő a lakástörvény módosítását célzó javaslat. Azt állítja, nyíltan megy szembe a törvénytervezet az alkotmánybírósági gyakorlattal.

„Kezdeményezni fogom, hogy az ellenzéki pártok egységesen forduljanak az Alkotmánybírósághoz, az önkormányzati partnereinket is arra fogom biztatni, hogy tegyék meg ezt a lépést, mert

olyan társadalmi katasztrófa történhet meg a szegényebb területeken, amit pont ennek a törvénynek a hatása miatt kezelni sem fog tudni a szociális rendszer”

– mondta az InfoRádiónak Csárdi Antal.

Böröcz László úgy látja, semmi nem támasztja alá, hogy a tervezet lakhatási válságot idézne elő vagy a lakásmaffiának kedvezne.

„Abból a narratívából, amit a baloldal próbál most erősíteni, látszik, hogy nem az a céljuk, hogy emberek sorsát, életét megoldják” – felelt az ellenzéki kritikákra a fideszes képviselő.

Csárdi Antal szerint egy átlagos egzisztenciális helyzetben lévő család jó eséllyel ki fog szorulni a Várnegyedből, mert érkeznek a helyükre „a külföldi befektetők, a Fideszhez közel álló oligarchák, akik majd kivásárolják vagy megpróbálják rátenni a kezüket ezekre a lakásokra”.

Karácsony Gergely: végső esetben irány az Alkotmánybíróság

A javaslat ügyében Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Facebookon azt írta, hogy „néhány ezer bérlő számára méltányolható előnyt jelent, de az igazi nyertesei az ügyeskedők, a fideszes csókosok és konkrétan a lakásmaffia lesz. Vesztes pedig az egész ország, mindenki, akinek nem volt olyan szerencséje, hogy önkormányzati bérleményhez jusson és a fél életét le kell dolgoznia azért, hogy méltó lakhatása legyen”.

Szerinte az önkormányzatok egy idő után nem fognak tudni segíteni, mert elfogy az utolsó bérlakás is.

„Az ellenzéki polgármesterekkel közösen minden törvényes utat végig fogunk azért járni, hogy ezt megakadályozzuk, ha kell, Alkotmánybírósághoz fordulunk” – írta Karácsony Gergely.

„Marhaságnak” tartja a törvényjavaslatot a fideszes budapesti polgármester

Nyílt Levél Böröcz László országgyűlési képviselőnek – ezzel a címmel tette közzé Facebook-bejegyzését Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere. Ebben arra kéri párttársát, hogy az általa május 11-én benyújtott törvényjavaslatot vonja vissza.

„Javaslatod szerint a piaci ár töredékéért megvehetik a bérlők az önkormányzati bérlakásokat, nagyon kedvező feltételekkel, mindegy, hogy milyen régen laknak benne, vagy mennyi bérleti díjat fizettek eddig, az önkormányzatnak kötelező eladnia részükre.

Javaslatod, megítélésem szerint marhaság!

Miért kellene elkótyavetyélnie az önkormányzatoknak a lakásvagyonukat? Micsoda vagyonvesztést jelent ez, ha a valós piaci ár 20 százalékáért kell eladni valamit. Ezzel a kivételes lehetőséggel valószínűleg a legtöbb bérlő élni fog. Ha saját megtakarítása nincs is, akkor vesz fel hitelt, erre bármikor, bármilyen bank ad hitelt, hiszen a jelzálogként felkínált ingatlan többszöröse a hitel összegének. Ha mégse kapna hitelt, majd a lakásmaffia ráteszi a kezét az ingatlanokra. Miért jó ez? Kinek jó ez?” – írja a posztban a fideszes polgármester.

Arra hívja fel a figyelmet, hogy nincs állami és tulajdonképpen önkormányzati lakásépítési program sem, ezért a rászorulok vagy a nem különösebben tehetősek lakhatása, köztük sok fiatallal, nem megoldott, és a törvény életbe lépése ezen csak rontana. Arra is felhívja a figyelmet, hogy aki húsz éve él egy önkormányzati bérlakásban, az a bérleti díjjal az ingatlan értékének nagy részét kifizethette már, de miért járjon ilyen lehetőség annak, aki mondjuk csak egy éve lakik benne.

Azt írja, az intézkedés egy-két évtizeddel visszavetné a XVI. kerület lakásgazdálkodását. Majd konkrét példát hoz arra, hogy egy nem régóta önkormányzati bérleményben élő családnak micsoda indokolatlan nyereség, az önkormányzatnak pedig ugyanekkora vesztes lenne egy ilyen lehetőség. „A XVI. kerületben – írja Böröcz Lászlónak Kovács Péter –, más budapesti önkormányzatokhoz képest kevés az önkormányzati bérlakás, csupán 200 darab van belőle, de javaslatod így is 3–8 milliárd forint vagyonvesztéssel jár az önkormányzatunknak.”

A törvényt beterjesztő Böröcz László cikkünk megjelenéséig nem reagált párttársa nyílt levelére Facebook-oldalán. Csárdi Antal kritikájára viszont igen: „Csárdi Antal nem támogatja, hogy az önkormányzati lakásokban élő bérlők megvehessék azokat. Inkább hamis állítások mentén, pitiáner politikai hisztériát kelt ahelyett, hogy több tízezer család és bérlő lakhatáshoz jutását segítené elő.”

A tervezet ellen van a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke

Színvonal alatti tákolmány az indítvány, amely még a piaci és a szociális bérlakások között sem tesz különbséget, mindent eladna – idézi a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökét, Gödöllő polgármesterét a Népszava.

Gémesi György biztosra veszi, hogy a fideszes polgármesterek is próbálják megakadályozni a javaslat elfogadását, de ha azt mégis megszavazza a kormánytöbbség, akkor valószínűnek tartja, hogy az önkormányzati szövetségek az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Megszólalt az ügyben a székesfehérvári polgármester is

A lakástörvény parlamentnek benyújtott módosítása jelenlegi formájában nem jó – írta a Facebookon Cser-Palkovics András. "A jogbiztonságunk alapja, hogy kizárólag a tulajdonosnak – a vonatkozó esetben az önkormányzatnak – van joga saját vagyona tekintetében döntéseket hozni. Ezt kizárólag közérdekből, értékarányos megváltás ellenében lehet korlátozni (pl. kisajátítás). Nem helyes tehát, hogy az országgyűlés a törvény erejénél fogva, a tulajdonosok felett dönt az önkormányzati vagyon kimondottan nem értékarányos elidegenítéséről" - fogalmazott.

Azt írta, a benyújtott törvényjavaslat határozatlan időre bérbeadott lakásokra vonatkozó része megfontolandó, valóban több évtizedes problémák megoldására lehet alkalmas eszköz, ezt a megoldást Székesfehérvár önkormányzata támogatni tudja. A határozott időre kötött lakásbérleti szerződések tekintetében azonban a benyújtott – minden feltételt és korlátot nélkülöző, egyoldalú értékesítést tartalmazó – tervezet, jelenlegi formájában nem elfogadható. Komoly társadalmi problémákat eredményezne, megszüntetné az önkormányzati lakáspolitikát, ráadásul komoly vagyonvesztést okozna.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Kapcsolódó hang

Lakástörvény – Böröcz László vs. Csárdi Antal
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018