eur:
394.22
usd:
369.07
bux:
65632.01
2024. április 23. kedd Béla
Belvárosi parkolás – forrás: facebook.com
Nyitókép: Belvárosi parkolás – forrás: facebook.com

A polgármesterek többsége véget vetne az ingyenes parkolásnak

Székesfehérvár első embere szerint érdemes lenne megszüntetni a járvány miatt bevezetett ingyenes parkolás, egyetért vele a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke is, viszont a Megyei Jogú Városok Szövetségének vezetője még várna a döntéssel.

A parkolók zsúfoltsága és koronavírus-járvány aktuális helyzete miatt a fizetős parkolás és az önkormányzati hatáskör visszaadását kérik az InfoRádió által megkérdezett polgármesterek.

"A vírushelyzet kedvező alakulása miatt elrendelt változások után Székesfehérváron is megteltek a parkolók, sok esetben az ott lakók sem tudnak megállni, ezért

érdemes lenne az ingyenes parkolást megszüntetni"

– hangsúlyozta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

A fideszes politikus úgy látja, hogy a nyitással egyre több területen kapjuk vissza a megszokott életünket, ez a forgalomra is hatással van, ezért azt javasolja, hogy az ingyenes parkolásról hozott állami döntést vonják vissza, újra az önkormányzatok határozhassanak ebben a kérdésben. A polgármester elmondta, hogy az intézkedés Székesfehérváron húsz-harminc millió forint bevételkiesést hozott havonta, de szerinte ez másodlagos, a legfontosabb, hogy a fizetős parkolás közlekedési szervezési eszköz.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint vissza kell állítani a fizetős parkolás rendszerét az egész országban, mert minden településen jelentős problémát okoz a zsúfoltság a parkolóhelyekben.

Gödöllő vezetője úgy látja, hogy az ingyenes parkolás nem hozta meg a hozzáfűzött reményeket. Azt mondta, senki sem mutatta ki, hogy mennyivel nőtt az autót használók száma a közösségi közlekedéssel szemben, szerinte ebben nemigen volt változás, ám azt tapasztalták, hogy sokan autójuk tárolására használják a parkolóhelyeket, így akik valóban parkolni akartak, nehezen találtak helyet és ebből

sokszor kaotikus helyzet alakul ki.

A polgármester elmondta, hogy lassan 150 millió forintos kiesést jelent az ingyenes parkolás Gödöllőnek, országosan pedig tízmilliárd forintos nagyságrendben csökkenhettek a bevételek emiatt.

Szita Károly kaposvári polgármester, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy Kaposváron nem okozott komolyabb problémát a parkolók zsúfoltsága.

Azt mondta, minden járványintézkedést nagy körültekintéssel, alapos megfontolással hoztak meg a hozzáértők, ő nincs minden információ birtokában, ezért – mint mondta –

óvatosabb kollégáinál.

Szerinte a reggeli és a délutáni órákban a közösségi közlekedésben rendszeresen kialakuló tömeg csökkentését jól szolgálja az intézkedés. Szita Károly kiemelte, hogy megvárják a szakemberek döntéseit, és azután tesznek javaslatokat a fizetős parkolásra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×