eur:
390.65
usd:
366.26
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Gyerekek és szüleik indulnak a Levelek Télapónak elnevezésű önkéntes kezdeményezés szervezésében megtartott karácsonyi ünnepségre Budapesten, a VIII. kerületi Hős utcában 2017. december 22-én. A Levelek Télapónak kezdeményezés évek óta adománygyűjtést rendez karácsony előtt, hogy szociálisan rászoruló gyerekeknek vásároljanak ajándékokat. Idén a budapesti Hős utcában élő gyerekek írhattak a Télapónak, és egyenként ötezer forint értékben kérhettek karácsonyi ajándékot. A Hős utca lakói betlehemes játékkal készültek az adományozóknak, amelyet karácsonyi ünnepségen adtak elő.
Nyitókép: MTI / Balogh Zoltán

Jól halad a Hős utcai nyomortelep felszámolása

A mélyszegénységgel, a közbiztonság hiányával és a súlyos drogproblémákkal összeforrt Hős utcai telep felszámolásáról Kőbánya fideszes alpolgármestere, Weeber Tibor számolt be a Magyar Nemzetnek.

A cikkből kiderül, hogy a Hős utca 15/A-B két háztömbjében eredetileg lakó mintegy 150 család és 150 tulajdonos közül az önkormányzati lakások bérlőit elhelyezték máshova, a tulajdonosok nagy részével pedig megállapodtak. Már alig ötven családdal folyik további egyeztetés. Az önkormányzat a telep lakóitól megvásárolta a lakásukat, vagy felújított önkormányzati bérlakást kínált cserébe, néhány tulajdonosnak pedig segítettek másik lakást vásárolni, a Hős utcai lakás értéke és az új lakás ára közötti különbözetet azonban nekik kellett előteremteniük.

A tömbben az önkormányzat többször végzett teljes környezettakarítást és hulladékszállítást, így mára viszonylag jó állapotok uralkodnak, ám a drog és a prostitúció problémája továbbra sem szűnt meg, csak visszaszorult – fejtette ki az alpolgármester.

Válaszul arra a korábbi, baloldalinak titulált kifogásra, hogy az önkormányzat a fővárosi árfekvésnél jóval alacsonyabb vételi árat kínált a lakástulajdonosoknak, elmondta: általában 4–6 millió forint volt a felkínált összeg, amely a tulajdonosok által korábban kifizetett vételi ár többszöröse (a lakások értékét független igazságügyi értékbecslők állapították meg 3,5–3,8 millió forintos, vagyis négyzetméterenként 150 ezer forintos ár körül). Megjegyezte: a tulajdonosok többsége a közelmúltig is ötszázezertől kétmillió forintig terjedő áron vásárolta meg a lakását, amelyet számos adásvételi szerződés bizonyít.

Az egyik idős lakó a lapnak elmondta: albérletben lakik itt, de a lakás tulajdonosa még nem egyezett meg az önkormányzattal. Tudomása szerint jelenleg húsz családnak van vitája az önkormányzattal, és mindegyikük ügye a bíróságon van, ügyvédek segítik őket. "Az önkormányzat nem hajlandó öröklakást felajánlani a tulajdonosoknak, a felajánlott négy-öt milliós vételár pedig nem elegendő arra, hogy máshol vegyenek ingatlant a fővárosban" – mutatott rá.

Egy másik lakó elmondta, a 25 négyzetméteres lakásukért 5,4 millió forintot ajánlott az önkormányzat, de mivel abból hasonló paraméterekkel rendelkező lakást sem találnának Budapesten, ezért elfogadták az önkormányzat ajánlatát: egy 67 négyzetméteres, felújított cserelakást, ahol három különnyíló szoba van, fürdőszoba és vécé, konyha és spájz. Határozatlan idejű bérleti szerződést kapott, a bérleti jogot a lányai és az unokái is örökölhetik. Nagyjából harmincezer forint körül van a bérleti díj havonta, és azon felül a közös költség. Azt mondta, "ha nincs velünk semmi gond bérlőként, az önkormányzatnak nincs joga felbontani a szerződést".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×