eur:
395.25
usd:
365.65
bux:
65394.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Dél-pesti Centrumkórház egyik dolgozója megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát.
Nyitókép: A Dél-pesti Centrumkórház egyik dolgozója megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot 2020. december 27-én. MTI/Balogh Zoltán

"Kisokos" arról, mit kell tenni a koronavírus-oltás felvétele előtt

Nem kell eltérni a megszokottól a koronavírus elleni védőoltások beadása előtt és között sem. Mindenkinek ugyanazt a napi rutint kell végeznie, amit máskor megszokott – mondta az InfoRádióban a Magyar Orvosi Kamara titkára.

Ahogyan a legtöbb oltás esetében, úgy a koronavírus elleni vakcinák beadását illetően sincs semmiféle olyan speciális előírás, mint amilyen például a vérvételek alkalmával, amelyek az esetek nagy többségében éhgyomorra történnek. Az egyedüli kritérium nem életmódbeli, hanem a betegségekre vonatkozik: amennyiben "valamilyen fertőzéses megbetegedés gyanúja áll fönn – köhögünk, felsőlégúti tüneteink vannak, lázasak vagyunk, akár hasmenésünk van –, akkor nem szabad az oltást végrehajtani" – hívta föl a figyelmet az InfoRádióban a Magyar Orvosi Kamara titkára.

Nagy Marcell azzal kapcsolatban, hogy egyes publikációk szerint például az ibuprofén és a paracetamol tartalmú gyógyszerek gátolhatják az antitestek képződését, megjegyezte: természetesen a szakemberek vizsgálnak számos interakciót, illetve gyógyszerek és egyéb rendszerek egymásra gyakorolt hatását. Amennyiben ilyet kimutatnak, akkor azt jelezni kell a vakcinák leírásában,

erre azonban jelenleg nincs példa.

Vagyis, akinek állandóan gyógyszert kell szednie, annak sincs semmi olyan jellegű teendője, ami a szokásostól eltérne – közölte a szakértő.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×