eur:
395.36
usd:
366.48
bux:
65560.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A kombóképen a Nap bácsi bisztró a fővárosi Római-parton az újranyitás előtt, 2020. május 20-án (fent) és az újranyitás első napján, 2020. május 22-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Közösségi tervezéssel elkészült a Római-part jövőképe

A Fővárosi Önkormányzat, együttműködve Óbuda-Békásmegyer önkormányzatával, kérdőívvel, közösségi tervezési eseményekkel segítette a közös vízió kialakítását.

A Római-part árvízvédelmét övező hosszas vitákat követően a főváros 2020 elején határozatba foglalta, hogy készüljön el a Római-part jövőképe és fejlesztési koncepciója széleskörű társadalmi bevonással, közösségi tervezés keretében. Az első lépést jelentő jövőkép hivatott a területhasználat alapelveit és a parthasználattal kapcsolatos elvárásokat rögzíteni, egyaránt megadva az árvízvédelmi mű műszaki tervezésének sarokköveit és a további fejlesztések irányait – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal sajtóközleményében.

Tavaly szeptemberben a Római-partot szerető, használó budapestiek találkozhattak azzal a kérdőívvel, amely feltette a kérdést: milyennek szeretnéd látni a Római-partot 20 év múlva? Másfél hónap alatt közel 4500 kitöltő nyilatkozott arról, hogy mit tart a terület legfőbb értékeinek, mi az, amin változtatna, és ezeket szem előtt tartva hogyan képzeli a Római-part jövőjét. Ezzel párhuzamosan a helyi érintettek csoportjait – a vendéglátósokat, a vízisportok szervezőit, a helyben lakókat, a terület fejlesztése kapcsán rengeteg önkéntes munkát vállaló civileket – online beszélgetések keretében szólította meg a Fővárosi Önkormányzat.

A különböző hátterű érintettektől, érdeklődőktől kapott információk alapján meglehetősen egységes kép rajzolódott ki. A Római-partot úgy kell fejleszteni, alakítani, hogy megőrizze fekvéséből és múltjából következő egyedi, sajátos karakterét, hangulatát, szellemiségét, amely a más fővárosi Duna-parti helyszínek között is egyedülállóvá teszi.

Az idős fák, a zöldfelületekkel kísért kavicsos Duna-parti föveny a terület legfőbb vonzereje, és egyetértés van abban is, hogy a Római-part elsődlegesen a rekreáció, az üdülés és a szabadidősportok helyszíne.

Fontos, hogy sokféle korú, érdeklődésű, anyagi helyzetű látógató számára tudjon kikapcsolódást, örömöt, elérhető szolgáltatásokat nyújtani, és a Római-part fejlődésében mindig középpontban álló evezős sportélet fejlesztésének fontosságával is a legtöbb megnyilatkozó egyetértett.

A párbeszéd során természetesen azok a vitás helyzetek, konfliktusok is napvilágra kerültek, ahol további egyeztetésekre, közös gondolkodásra van szükség a mindenkinek megfelelő megoldások megtalálására – jegyzik meg.

A tervek szerint ez év során megkezdődik a közösségi tervezés újabb köre, amelyben lehetőség nyílik a fejlesztendő helyzetek részleteit is megvizsgálni, és ezzel párhuzamosan elindul az árvízvédelmi lehetőségek beazonosítása, összehasonlítása is. A főváros által megkezdett közös munka célja, hogy a Római-part 20, vagy akár 200 év múlva is Budapest sokak által szeretett és használt kikapcsolódási helyszíne legyen.

A tavaly ősszel megkezdett közösségi tervezési folyamat eredményeként elkészült jövőkép-dokumentum, valamint minden háttérinformáció megtalálható a romai.budapest.hu oldalon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×