eur:
394.11
usd:
365.28
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Mintát vesz a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet munkatársa a köznevelésben dolgozók koronavírus-tesztelésén az intézet fogászati ügyeletének épületében 2021. január 3-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Az operatív törzs elárulta az új hét oltási rendjét

Egyetlen nap alatt négyezerrel lett több a hatósági házi karanténok száma Magyarországon, a rendőrök több mint 17 ezer karantént ellenőriztek szerdán - derült ki az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

A Kormányinfó után az operatív törzs is előállt friss közléseivel azon a napon, ahol minden korábbinál több új koronavírus-fertőzöttről szólnak a napi adatok.

György István, az oltási munkacsoport vezetője a tájékoztatón először az e heti oltási tevékenység rendjéről számolt be, "a leghatékonyabb fegyvernek" nevezve az oltást.

  • A 80 évnél idősebbek, akik eddig nem kaptak értesítést, azonnal oltást kapnak, háziorvosi értesítés alapján. Háziorvosi praxisonként 20-21 oltás felhasználására van lehetőség az ő körükben.
  • Oltópontokra a háziorvosok 24 főt küldhetnek átlagosan, a legidősebbek közül.
  • A Moderna és a korábbi Sinopharm vakcinák elfogytak.
  • Folytatódik a rendvédelmi szervek oltása, a Honvédség saját oltópontokon és oltóbuszokon részesülnek oltásokban.
  • E hét szerdától jövő szerdáig több mint 500 ezer oltás beadására van és lesz lehetőség.
  • Az értesítetteknek el kellene menniük az oltásra, szükséges a minél nagyobb aktivitás.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, 606 maszktalan emberrel szemben intézkedtek az ő számuk már 30 ezer fölötti.

Vendéglátóhelyet ezúttal sem kellett bezárni.

Kijárási tilalom be nem tartása miatt több mint 200 embert vettek elő - mondta még.

A karanténadatok közül kiemelte,

17 ezernél is több ellenőrzést végeztek, 7893 karantént rendeltek el, 46 302 hatósági házi karantén van érvényben, egy nap alatt 4 ezerrel lett több.

4455 ember követhető mobilon.

Müller Cecília országos tisztifőorvos megemlékezett róla, hogy a WHO egy éve jelentette be a világjárványt.

"Február 18. óta duplájára nőtt a kórházban ápoltak száma, a lélegeztetőgépen lévők száma pedig háromszorosára"

- emelte ki.

Úgy látja, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy védetté tegyék a lakosságot a szabályok betartásával és a védőoltás beadásával, kezdve a legidősebbekkel.

Nagy tisztelettel kérte a családtagokat, hogy "ne bizonytalanítsák el az idős embereket", ugyanakkor előfordulhat, hogy valamilyen speciális betegség miatt az oltóorvos egy bizonyos vakcinát ajánl.

"A beszerzések és a beszállítások folyamatosak" - folytatta.

Közölte, kevesebb érkezik a megrendelt nyugati vakcinákból (55 200 AstraZeneca oltóanyag érkezett csütörtökön), mint amennyit ígértek, és ez a jövőben is várhatóan így fog maradni.

"A vakcinákon túl a terápiákban is sok új lehetőség adott. Aki a koronavírus bármelyik tünetét érzékeli magán, azonnal forduljon orvoshoz. Azt látjuk ugyanis, hogy a brit mutáns tünetei bár megegyeznek a korábbi víruséival, de sokkal gyorsabban zajlik a betegség. Ha időben orvoshoz fordulnak, a háziorvos tudja rendelni a favipiravirt, ez korán adva hatásos lehet" - hangsúlyozta.

Az elmúlt héten diagnosztizáltak átlagéletkora alig 44,5 év

- hívta fel a figyelmet, ez a korosztály (40-49 év) teszi ki a megfertőződöttek negyedét.

Rámutatott,

a szennyvízadatok alapján nem lehet számítani javulásra a következő egy-két héten

sem.

Ismételten kérte:

  • mindenki regisztráljon
  • senki ne válogasson a vakcinák közt.

Kérdésekre ezúttal nem került sor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×