eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Az új koronavírus elleni oltóanyagot csomagolják a világ legnagyobb szérumgyártójánál, az Indiai Szérumintézetnél (Serum Institute of India, SII) a cég székhelyén, Punéban 2021. január 21-én. Ezen a napon tűz ütött ki a székhelyen, de a vezetés szerint ez a gyártókapacitást és a készleteket nem érintette. A szérumintézet az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájának több milliárd adagját gyártja.
Nyitókép: MTI/AP/Rafik Makbúl

Már átlépte a magyar határt az első 40 000 ampulla Szputnyik V vakcina

Vasárnap az ígért 18 ezer adag vakcina helyett kevesebb mint 11 ezer adag érkezett a Modernától, így ezen a héten ennyivel kevesebb idős ember kaphatja meg a háziorvosától az oltást. Az operatív törzs beszámolt az új oltási rendről.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője bejelentette: eddig már két csoport oltási kampányát zárták le.

  • Az egészségügyi dolgozók mintegy 93 százalékát oltották be, a kimaradóknak továbbra is a kórházi oltópontokon kell jelentkezniük, őket egy újabb csoportban fogják beoltani.
  • Az idősotthonokban, szociális intézményekben 1805 helyen oltották, 64 helyszínen kellett aktív koronavírus-fertőzött miatt elhalasztani a vakcinálást. Itt is összegyűjtik azokat, akik még csak most fognak jelentkezni, és a későbbiekben beoltják őket. 82 ezer dolgozót és szociális gondozottat oltottak be ezen intézményekben.

Csütörtöktől kezdődik a regisztrált legidősebbek (89 évesnél idősebbek) oltása, de újra kellett tervezni az oltási rendet, mert kevesebb vakcina érkezett vasárnap, így kevesebb ember kaphat most.

A háziorvosok pénteken megkapták a praxisukhoz tartozó legidősebb, már regisztrált emberek listáját - közülük 6 szállítható, oltható embert kell kiválasztaniuk, csütörtöktől vasárnapig oltják őket a kijelölt kórházi oltópontokon. A vakcinálás időpontját a háziorvos a megyei oltási munkacsoporttal együtt szervezi meg. Az idősek szállítását az államtitkár szerint ideális esetben a családnak kell megoldania, de szükség esetén betegszálllító jármű is igénybe vehető.

Az érintetteket a háziorvos hívja fel.

Optimális esetben a négy nap alatt 30 ezer ember kaphatja meg a vakcinát.

Csak 1080 háziorvosi praxis kaphat – a mintegy 5000-ből – Moderna szérumot, mert kevesebb érkezett a vártnál. Magukat a fiolákat az influenzaoltásnál használt módon kapják meg a háziorvosok, legkésőbb szerdáig, már elkezdték a kiszállítást.

Hamarosan érkezik újabb Moderna-szállítmány,

ígérte György István, de a pontos időpontról nem beszélt.

Az oltásra való regisztrációnak van egy átfutási ideje, ezért a jelentkezés után nem rögtön jelenik meg a neve a háziorvosoknál.

Nagyban számítanak a háziorvosok munkájára már most, és akkor is, ha majd már tömeges oltásra kerül a sor, ugyanis ekkor több mint 7300 oltóhelyen fognak oltani.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője beszámolt a rendőrség közelmúltbeli munkájáról:

  • 213 emberrel szemben intézkedtek az elmúlt nap a maszkviselés szabályainak megszegése miatt.
  • A vendéglátóhelyekre, üzletekre vonatkozó szabályok miatt nem jártak el hétfőn.
  • 383 emberrel szemben intézkedtek a kijárási tilalom szabályainak megszegése miatt.
  • 46 alkalommal léptek fel a tranzitszabályok megszegése miatt tegnap.
  • 7645-ször ellenőrizték a helyszínen a rendőrök a hatósági házi karantén szabályainak betartását.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismét a mai koronavírus-adatok ismertetésével kezdte: 578 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 78 beteg. Az elhunytak között két 38 éves személy is volt, mindkettejüknek súlyos alapbetegsége is volt.

Mint az Infostart megírta, a hétnapos mozgóátlag nagyon enyhe emelkedést mutat az új fertőzöttek számában (részletek itt), és a szennyvízvizsgálatok szerint 4-10 nap múlva kicsivel intenzívebbé válhat a járvány, különösen két település régiójában. Az országos átlag hetek után emelkedik ismét – mutatott rá Müller Cecília, ezért hamar szeretnék annyira megnövelni a kockázati csoportokba tartozók oltottsági szintjét, hogy a helyzet esetleges újabb romlása esetén is védve legyenek.

Már átlépte a magyar határt az első 40 000 ampulla Szputnyik V vakcina

- jelentette be Müller Cecília, megerősítve a Szijjártó Péter által elmondottakat, és megismételve a kérést: minél többen oltassák be magukat.

Kérdések

A jelentkezők kórtörténetét a taj-szám alapján is ellenőrzik az oltás előtt?

Igen, megvizsgálják az életkort és a krónikus betegségeket, a felírt gyógyszereket, amikor az oltási listákat készítik.

Ha egy idősotthonban lakó csak most döntötte el, hogy mégis beoltaná magát, mit tegyen?

Az intézményvezetőnek kell jelentkezni, ő fel fogja venni a kapcsolatot a megyei oltócsoporttal, és ha összegyűlilk a megfelelő számú oltakozni kívánó, megkapják az értesítést arról, mikor kaphatnak vakcinát.

Mikor enyhítenek az idősotthonokban élők bezártságán?

A védőoltásokkal való előrehaladástól függ, ha nagy számú populáció védetté válik, sorjában meghozzák a feloldási intézkedéseket.

A védőoltást megkaphatják cukorbetegek, daganatos betegek is?

"Igen, sőt!" - mondta Müller Cecília, a krónikus betegeket fokozottan kell védeni. Ugyanakkor a beteg egészségi állapota és több más körülmény is számít, amikor az orvos dönt.

Az egészségügyi dolgozók oltottsága mekkora?

Körülbelül 90 százalék (György István szerint 93 százalék). Az összes beoltott ember egyharmada egészségügyi dolgozó, az egyharmad idősotthoni dolgozó, lakó.

Terveznek-e ajánlást tenni az idősotthoni felvételi tilalom feloldására?

Ez már régen megszűnt, csak tavasszal volt ilyen korlátozás. Van viszont feltétele a felvételnek: 72 óránál nem régebbi, egymáshoz képest 48 órán belüli, negatív eredményű PCR-teszt szükséges.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×