eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Védőruhába öltözött ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórház Kútvölgyi tömbjében 2020. december 15-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Az esetszám jóval kevesebb, az elhunytak száma több a hétfőinél

Tovább csökkent az aktív fertőzöttek száma. Kevés az új beteg, de többen hunytak el az előző napinál.

A hivatalos tájékoztató oldal adatai szerint 578 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 369 288 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 78 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 656 főre emelkedett. (Hétfőn 1124 új beteg és 54 elhunyt szerepelt a statisztikában). A gyógyultak száma növekszik, jelenleg 268 803 fő.

Az aktív fertőzöttek száma 4043-mal, 87 829 főre csökkent.

Kórházban az előző napinál 47-tel több, 3729 koronavírusos beteget ápolnak, közülük eggyel kevesebben, 272-en vannak lélegeztetőgépen.

Az elmúlt napok átlaga alapján enyhe emelkedés látszik az esetszámokban, miközben a halálozások száma csökken.

A napi új regisztrált fertőzöttek száma és a hétnapos mozgóátlag (Forrás: Worldometers)
A napi új regisztrált fertőzöttek száma és a hétnapos mozgóátlag (Forrás: Worldometers)
A napi új elhunytak száma és a hétnapos mozgóátlag (Forrás: Worldometers)
A napi elhunytak száma és a hétnapos mozgóátlag (Forrás: Worldometers)

Továbbiakra vonatkozó szennyvíz-vizsgálati adatok szerint a járvány két városban lehet rosszabb, és országos szinen is enyhén emelkedik a koronavírus-koncentráció a mintákban - részletek itt. Ez a módszer 4-10 nappal mutatja előre a betegszámok növekedését.

A fővárosban egy nap alatt 118 új beteget regisztráltak, Pest megyében 78-at, a megyék többségében jellemzően 20-40 közötti számú fertőzöttet.

Forrás: koronavirus.gov.hu
Forrás: koronavirus.gov.hu

Hatósági házi karanténban 18 030-an vannak, a mintavételek száma 3 176 944-re nőtt.

Eddig 243 036 fő kapott oltást, közülük 68 526 fő már a második oltását is felvehette.

Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult, és az idősotthonokban, bentlakásos szociális intézményekben is már 82 ezren éltek az oltás lehetőségével - közölték a tájékoztató oldalon. Ezen a héten a védőoltásra regisztrált legidősebbek következnek, őket a háziorvos fogja keresni ezekben a napokban. Az e hétre tervezett oltásokat az oltási munkacsoportnak azonban át kell tervezni, mert vasárnap az ígért 18 ezer adag vakcina helyett kevesebb, mint 11 ezer adag érkezett a Modernától. Így ezen a héten ennyivel kevesebb idős ember kaphatja meg a háziorvosától az oltást.

Kedden Pfizer-vakcina szállítmány várható, ebből is elsősorban a regisztrált legidősebbek oltása fog történni a kórházi oltópontokon.

Vakcinák keletről, nyugatról

Pénteken újabb vakcina beszerzéséről született megállapodás: 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag fog érkezni a következő 4 hónapban.

Oroszországból 1 millió ember oltására elég vakcinát vár az ország 3 hónap alatt.

A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötött le a kormány több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből eddig csak az Pfizer és a Moderna vakcinák érkeztek Magyarországra. Pénteken az EU-ban harmadikként az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyaga is megkapta az uniós forgalomba hozatali engedélyt.

Az ingyenes és önkéntes védőoltást regisztráció után lehet megkapni, szándékukat már közel 2 millióan jelezték a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Forgalmi dugóba került az építőipar

Forgalmi dugóba került az építőipar

A 2022-es háborús és inflációs válság után nem egészen 2 évvel tulajdonképpen adottak a feltételek ahhoz, hogy a magyar építőipar és azon belül a lakásépítések lendületet kapjanak. Mégsem ez történik, az ágazati szereplők és szakértők szerint 2024-ban és még 2025-ben is kevesebb lakás készül el Magyarországon, mint 2023-ban, pedig az sem volt már egy jó év. Kicsit több mint egy évnyi válságtünet tehát bő 3 éves szakadékot hagy maga után. A gyors lassulás, lassú gyorsulás problémája ismert jelenség az autópálya-üzemeltetésben, a következménye bosszantó torlódás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×