eur:
395.67
usd:
365
bux:
65609.91
2024. március 19. kedd Bánk, József
Koronavírusteszthez készítenek elő egy mintát a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet munkatársa a szociális szférában dolgozók tesztelésén az intézet fogászati ügyeletének épületében 2021. január 17-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Operatív törzs: tömeges oltóhétvége is jöhet, akár egymillió résztvevővel

Az új fertőzöttek száma továbbra is alacsony, a halálozásoké viszont száz fölötti lett kedden. Az ígért mai helyett csak szerdán lesz újabb vakcinaszállítmány - e keddi hírek után állt kamerák elé az operatív törzs. Kiderült, milyen lehet egy soron kívüli, tömeges oltási hétvége, ha nagy mennyiségű vakcinához jut az ország - erre a rendszer máris fel van készülve. A 89 évesnél idősebbekkel folytatódik majd az oltási program. Tesztelték a háziorvosi rendelőkben zajló vakcinálást.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára kezdte a tájékoztatót, megismételve a reggeli koronavírus-adatközlésben is szereplő számokat és információkat: eddig 129 689 ember kapott itthon oltást (közel 120 ezer ember közülük egészségügyi dolgozó), 1643 főnek már a második oltását is beadták. A következő adag oltás (Pfizer) kedd helyett szerdán várható, 35 685 fő oltását teszi majd lehetővé.

Az újabb vakcinaszállítmányokra egy újabb hetet kell majd várni.

A kormány mindent megtesz, hogy további vakcinákat szerezzen be. Ha nagyobb mennyiséghez jut az ország, akkor akár egy tömeges oltási hétvégét is be tudnak iktatni és utána folytatják az ütemezett vakcinaoltásokat a meglévő terv szerint - monda az államtitkár.

Eddig 90 idősotthonban oltottak be 10 003 embert, de összesen 1900 bentlakásos intézményben kell levezényelni az oltási folyamatot, több mint 80 ezren jelezték már, hogy kérnek oltást - közölte György István.

A szociális intézményekben lakók vakcinálása után a 60 év felettiek, közülük

első körben a 89 év fölöttiek oltása kezdődik el, a háziorvos fogja az otthonukban beadni a szert. A nagyobb praxisokhoz oltócsapatokat is küldenek, szükség szerint.

Ma még nem lehet tudni, hogy ez a szakasz (és a többi utána következő) mikor kezdődik el, attól függ, hogy az egyes oltási csoportokban milyen ütemben haladnak a megfelelő mennyiségű vakcina beérkezésével párhuzamosan.

Utánuk a tervek szerint életkori sávok szerinti időrendben oltják a többi lakost.

Elkezdődött a felkészülés a rend- és honvédelmi területen dolgozók oltásának előkészítése (az igényfelmérés zajlik), illetve külön csoport lesz a kritikus infrastruktúrákban és a közigazgatás egyes területein (ügyintézésben) dolgozók.

Ezután kezdődik a tömeges oltás,

  • 151 járóbeteg-szakellátót és
  • 4401 háziorvosi rendelőt vonnak be, továbbá
  • ha szükséges, a szavazóköröket is igénybe veszik.

Dunavarsányban letesztelték a hétvégén, milyen egy háziorvosi rendelőben oltani. 120 családorvos kapta meg a vakcinát - György István elmondása szerint kiderült, hogy ez egy maximálisan működőképes folyamat.

A háziorvosok már megkapták a tájékoztatót arról, hogyan kell működtetni az oltópontot. Több háziorvos a hétvégi teszt után jelezte, hogy ha ezt ilyen szervezetten meg lehet valósítani, csatlakoznak az oltási folyamathoz - mondta az államtitkár. Megismételte: ha beérkezik nagyobb adag vakcina, tömeges oltási hétvégét iktathatnak be:

fel vannak készülve arra, hogy akár egymillió embert is beoltsanak két nap alatt.

Müller Cecília országos tisztfőorvos hangsúlyozta: megbízható forrásból kell tájékozódni, a fentiek is bizonyítják, hogy az ország felkészült, a tervek készen állnak, a háziorvosi rendelős pilot projekthez hasonló teszteléssel és alapos tervezéssel bővítik az oltási rendszert.

Ezután felidézte a keddi adatokat: 573 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), és elhunyt 111 többségében idős, krónikus beteg. Az aktív fertőzöttek száma 1012-vel, 109 841 főre csökkent. Továbbra is lélegeztetőgépen van több mint 300, súlyos állapotú beteg.

A Pfizer csak szerdán tudja szállítani az újabb adag vakcinát - ezzel kapcsolatban az időseket is megfelelő tájékozódásra kérte a szakember, hozzátéve: az operatív törzs az aktuális helyzetről és a vakcinákkal kapcsolatos ismeretekről is hitelesen tájékoztat. Hangsúlyozta: bármelyik nemzeti hatóság és az Európai Gyógyszerügynökség is csak hatásos és biztonságos szert engedélyez, vagyis – egyéni kivételektől eltekintve –

több az egészségérték, amit az oltással kap az idős, mint az a betegségkockázat, ami az oltás elmaradásakor fennáll.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese a rendőri intézkedéseket ismertette:

  • 150 emberrel szemben intézkedtek hétfőn, mert nem vagy rosszul viselték a maszkot
  • 121 ember a 10 ezer főnél nagyobb településekre vonatkozó közterületi maszkviselési szabályt nem tartotta be
  • 10 személlyel szemben a tömegközlekedés, 19-cel a bevásárlóközpontok területén érvényes maszkviselési szabályok megszegése miatt léptek fel a rendőrök
  • 1 üzletet bezárattak: egy tűz- és munkavédelmi üzletben nem viselt maszkot a tulajdonos és az alkalmazott, eddig 115 ilyen ideiglenes bezárató intézkedést hoztak
  • 254 emberrel szemben léptek fel a kijárási tilalom megszegése miatt
  • 63-szor intézkedtek a tranzitszabályok megszegése miatt
  • 9761 helyszíni ellenőrzést végeztek a hatósági karanténok ügyében.

(További, összesített adatok a koronavirus.gov.hu oldal nyitólapján.)

Kérdések

Kiszivárgott: az Európai Bizottság azt fogja javasolni a tagállamok kormányainak, hogy nyárig a felnőtt lakosság 70 százalékát oltsák be. Mit gondol erről az operatív törzs?

Melegen üdvözöljük - reagált Müller Cecília, hozzátéve, hogy ugyanezt szeretnék, de ha lehet, még előbb is, ugyanakkor a tömeges oltás gyorsasága a vakcinamennyiségtől függ. Remélik, hogy az EU tudja növelni az elérhető oltások mennyiségét.

Végstádiumú daganatos beteg kaphat-e oltást, ha kéri?

A kezelőorvos dönt a kockázatról.

Javult-e a magyarok szabálykövetése?

Közel négy hónap óta kötelező maszkot hordani, a lakosság mindennapjainak részévé vált, a lakosság megértette az operatív törzs azon törekvését, hogy maga és mások egészségét így védje minden állampolgár. Ez megmutatkozik a rendőri intézkedések számának csökkenésében is – az együttműködést köszönte Kiss Róbert a lakosságnak, egyúttal további türelmet kért.

Mi történik, ha valaki a második oltást a kijelölt időpontnál később kapja meg?

Fontos, hogy az eredeti időpontban jelenjen meg az oltott, de ha ez valamilyen nyomós ok miatt nem kivitelezhető, akkor értesíteni kell az oltópontot, hogy az időpontjára mást behívhassanak, ő pedig újat kaphasson.

Egy-két napos eltérés nem okoz problémát.

Müller Cecília hogyan érzi magát az oltás után?

Köszöni, jól, semmilyen kellemetlen hatást nem tapasztalt. A kollégáinál helyi reakció (bőrpír és izomfájdalom) fordult elő, egy kolléganőjének volt másnap fejfájása, de azt nem tudni, hogy fronttól, az oltástól vagy valami mástól.

Mit javasolnak a gyógyszerérzékenységgel rendelkezőknek?

Aki a vakcina bármelyik összetevőjére allergiás, nem oltható. Ám ezt előre nem biztosan lehet tudni, ezért általános szabályként annak nem javasolják az oltás beadását, akinek bármilyen gyógyszerre volt már erős, anafilaxiás allergiás reakciója. Az étel- és egyéb alleriák nem jelentenek kockázatot. Az oltóorvos dönt a körülmények figyelembe vételével. Szükség esetén akár egy fekvőbeteg-intézményeben, fokozott figyelem mellett is megkaphatja egy érintett ember az oltást.

Mi lesz az eloltatlan vakcinákkal?

Nem maradhat ilyen, minden oltást beadnak. Egyelőre az egészségügyi dolgozókat oltják, nem lehet "beugrani" felszabaduló időpontra, a terv szerint haladnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×