eur:
393.29
usd:
367.73
bux:
67257.97
2024. április 26. péntek Ervin
Pálinkás Rebeka, a Honvédkórház Sürgősségi Centrumának orvosa a koronavírusos betegek fogadására átalakított részlegen 2020. május 15-én. Az orvos Pihentesd a dokit! Facebook-csoport felhívására ingyen kapott egy lakást a kórház közelében a koronavírus-járvány idejére. A csoport olyan egészségügyi dolgozóknak segít, akik messze laknak munkahelyüktől, vagy nem akarják fertőzésveszélynek kitenni családtagjaikat.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Két jó és két rossz hír a keddi magyar koronavírus-adatokban

Rendületlenül csökken az aktív fertőzöttek száma, de ismét száz fölé ment az elhunytakra vonatkozó napi adat. Az eddig érkezett oltóanyagok elfogytak, de kedden mégsem jön Pfizer-oltás.

A hivatalos tájékoztató oldal adatai szerint keddre 573 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 353 276 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 111 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 520 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 231 915 fő.

Az aktív fertőzöttek száma 1012-vel, 109 841 főre csökkent.

Kórházban 4445 koronavírusos beteget ápolnak (annyit, mint hétfőn), közülük 309-en vannak lélegeztetőgépen (21-gyel kevesebben az előző napinál).

Forrás: koronavirus.gov.hu
Forrás: koronavirus.gov.hu

Hatósági házi karanténban 18 523-an vannak (-3125 fő), a mintavételek száma 2 968 743-ra nőtt (+5090).

Ahogy azt hétfőn Müller Cecília országos tisztifőorvos előrevetítette, az eddig Magyarországra érkezett vakcinákat keddre gyakorlatilag felhasználták,

eddig 129 689 fő kapott oltást, 1643 fő már a második oltását is megkapta.

Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg.

A következő vakcinaszállítmány a legfrissebb, a gyártótól származó módosított információk szerint szerdán várható, a Pfizer az eddiginél kevesebb oltóanyagot szállít, ez 35 685 fő oltását teszi majd lehetővé.

Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével.

  • Az első szállítmány a Pfizer-vakcinából érkezett Magyarországra 2020. december 26-án, így a kórházi oltópontokon elkezdődhetett az egészségügyi dolgozók oltása.
  • A Moderna-vakcinából az első szállítmány január 12-én érkezett Magyarországra.

Brüsszeli forrásból kevesebb mint félmillió ember beoltására elegendő vakcina érkezik Magyarországra március végéig. A kormány számításai szerint, ha csak Brüsszelre hagyatkozik Magyarország, akkor szeptember végénél előbb nem lehet feloldani a korlátozásokat. A kormány tehát lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért keleti (kínai, orosz) vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és korlátozások feloldása.

A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, ahhoz, hogy valaki megkaphassa, regisztrálni kell a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon vagy postai úton. Ezt már

több mint 1,5 millióan megtették.
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×