INFORÁDIÓ
2021. március 8. hétfő
Zoltán

munkástanácsok

munkaerőpiac

járulék

bértárgyalás

Egy bátor lépést vár a kormánytól a Munkástanácsok Országos Szövetsége

Egy bátor lépést vár a kormánytól a Munkástanácsok Országos Szövetsége

Infostart

A döntéstől a munkavállalók bére azonnal növekedhetne. Talán a még mindig folyó bértárgyalások is kimozdulnának a holtpontról - vélekedik Palkovics Imre elnök.

A munkaerő-piaci járulék eltörlését javasolja a Munkástanácsok Országos Szövetsége, amelynek elnöke szerint a lépéssel az összes munkavállaló nyerne, mivel a járulékot a munkavállaló bruttó béréből kell levonni - írta pénteki számában a Magyar Nemzet.

Palkovics Imre, a szövetség elnöke a lapnak úgy nyilatkozott, hogy továbbra sincs érdemi közeledés a munkaadói képviseletek és a szakszervezetek között a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi emeléséről.

A szakszervezeti oldal 7,5 százalékos béremelést tartana elfogadhatónak 2021-re

- jelezte.

A szakszervezeti vezető közölte, javaslatot tettek a munkaerő-piaci járulék megszüntetésére. A másfél százalékos, munkavállalókat terhelő elvonás megszüntetésétől a kormány sem zárkózott el, a felvetésről a következő ülésén tárgyal a kabinet. A járulék eltörlése a nettó bérek azonnali növekedését eredményezné, ráadásul az összes munkavállaló nyerne a lépéssel, nem csak a minimálbéren foglalkoztatottak - hangsúlyozta.

Palkovics Imre szólt arról is, a szakszervezetek 7,5 százalékos béremelési javaslatánál kisebb emelés esetén kétlépcsős bérrendezést tartanak elfogadhatónak 2021-ben. Ha a kétlépcsős béremelésről sikerül megegyezni a munkaadókkal, akkor januártól 6,5 százalékos felzárkóztatásra tennének javaslatot - mondta a lapnak.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018