INFORÁDIÓ
2022. november 30. szerda
Andor, András

szfe

színház- és filmművészeti egyetem

oktatási hivatal

Résztvevők a Parlamentnél a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) és az Országház között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án. Élőlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élőlánc tagjai kézről kézre adták azt a chartát, amelyet délelőtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttműködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.

Pert indítanak az SZFE-sek az Oktatási Hivatal ellen

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Hiába fordultak november 2-án két ügyben is az OH-hoz, elutasították a diákokat.

Közigazgatási pert indítanak az Oktatási Hivatal ellen a Színház- és Filmművészeti Egyetem egyes tanárai és diákjai – derül ki az oktatási intézmény hallgatói önkormányzatának Facebook-oldalán megjelent bejegyzésből.

Azt írják, november 2-án két okból fordultak az OH-hoz, egyrészt szerettek volna belenézni abba a végzésbe, amelyet az új vezetőség írt az oktatás felfüggesztéséről, másrészt be kívánták nyújtani a felfüggesztés ellenére zajló oktatási tevékenységet igazoló dokumentációt.

November 12-én a hivatal mindkét beadványt visszautasította, arra hivatkozva, hogy a SZFE közössége nem ügyfele. Ők azonban úgy látják, hogy "az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény kimondja: hatósági eljárásban ügyfélnek az a személy számít, akinek jogát vagy jogos érdekét az ügy közvetlenül érinti, akire nézve a hatósági nyilvántartás adatot tartalmaz, vagy akit hatósági ellenőrzés alá vontak - az SZFE polgárai ennek megfelelően jogorvoslattal élnek".

A kérelmeken felül közérdekű bejelentést is tettek a hivatalnál, "mivel az egyetem közhasznú feladata az oktatás, azt ellátnia társadalmi érdek – az oktatás felfüggesztésének kezdeményezése ellentmond az intézmény működésének elsődleges céljával".

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018